ANBO

Simpele mobiel voor senioren nu in de winkel

De Secufone, eerder ook wel genoemd de ANBOfoon, het eerste gebruiksvriendelijke mobieltje voor senioren ligt nu in de winkel. Hij is nagenoeg blind te bedienen en heeft een noodknop, waarmee de gebruiker op elke denkbare plek alarm kan slaan in geval van nood. Personenalarmering is voortaan niet meer beperkt tot de huiskamer. De ANBO voor 50-plussers heeft de ontwikkeling van de Secufone nauwlettend gevolgd, maar is geen eigenaar van het product. Om verwarring te voorkomen wordt de benaming ANBOfoon dan ook niet langer gehanteerd.

Veel senioren bezitten een mobiele telefoon die ze niet gebruiken. Ze hebben moeite met de grote hoeveelheid menus, de minuscule toetsen en het vaak kleine afleesscherm. De mobieltjes verdwijnen in een la en worden nauwelijks gebruikt. En dat terwijl de gebruiker het gsm-toestel vooral om veiligheidsredenen in zijn bezit heeft. Of door bezorgde kinderen cadeau is gedaan, opdat pa of ma makkelijk bereikbaar is.

Bellen kan op drie manieren
De Secufone is het gebruiksvriendelijke antwoord op de trend van kleine en ingewikkelde telefoontjes. Het is een nieuw mobieltje met een groot beeldscherm van 4x7 centimeter en vier toetsen: twee om het scherm te bedienen en twee toetsen om gesprekken aan te nemen of te beëindigen . Het grote scherm met grote tekens en de uitstekende geluidskwaliteit sluit precies aan bij de wensen van de doelgroep. Bellen kan op drie manieren: via een fototelefoonboek waarin fotos zitten van bijvoorbeeld familie, vrienden en kennissen waarbij aanraken voldoende is om een gesprek tot stand te brengen. Bellen kan ook via een aanraakscherm waarop tien cijfertoetsen zijn afgebeeld. En dankzij de zogenaamde spraakbesturing is het toestel ook geschikt voor blinden of slechtzienden. Op elk toestel zit een alarmknop, waarmee de gebruiker in geval van nood via GPS (satelliet navigatie) nauwkeurig te traceren is. Bij het indrukken van de noodknop wordt direct een spraakverbinding gelegd met de alarmcentrale. In Nederland wordt deze taak uitgevoerd door Attendo, een callcenter met medische specialisatie dat 7 dagen per week 24 uur per dag hulp verleent. Het is mogelijk dat familieleden of kennissen van de Secufone-gebruiker, op het moment van alarm via een sms-bericht geïnformeerd worden.

Verschillende functies
De gebruiker beslist bij aanschaf welke functies hij op de Secufone wil inschakelen. Dit kan bij het betreffende verkooppunt, maar ook thuis via de computer. Sms, antwoordapparaat, foto-adresboek, alarmknop, navigatiesysteem.

Waar te koop?
De Secufone is via zorgvuldig geselecteerde verkooppunten verkrijgbaar. Deze verkooppunten zijn geselecteerd op de mogelijkheid om ouderen voldoende ondersteuning te kunnen bieden bij de ingebruikneming van het toestel. Zo zal er voldoende uitleg gegeven moeten kunnen worden en bieden de dealers hulp bij het vullen van het telefoonboek met fotos. De verkooppunten van de Secufone zijn te vinden op www.secufone.nl en de website van distributeur Connecting Hands: www.hands-group.nl.
Voor een verkoopadres bij u in de omgeving kunt u bellen met 0900-73283663 (Secufone, 0,25 per minuut).

Kosten
Kosten aanschaf Secufoon 699 euro (tot 1 december 2004, incl. Orange-belbundel van 20 euro en contract van 24 maanden. U betaalt bij Orange geen abonnementskosten) Normale verkoopprijs 849 euro. Bijkomende kosten: contract alarmcentrale 24 euro per maand en GSM gesprekskosten.
Kosten lease: 59 euro (tot 30 november 2004, incl. Orange-belbundel van 20 euro en contract voor 24 maanden. U betaalt bij Orange geen abonnementskosten). Normale leaseprijs 64,20 euro. Inclusief aflevering en uitleg aan huis, contract voor 36 maanden met alarmcentrale, garantie en secufone-toestel.
Bijkomende kosten: GSM gesprekskosten.