Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving, donderdag 23 september

Alkmaar 23-09-2004 - 16.30 uur

Efficiënter werken met televoorgeleiding

Alkmaar, 23 september 2004

De politie Noord-Holland Noord heeft vandaag de zogenaamde televoorgeleiding in gebruik genomen. Hiermee kunnen verdachten met behulp van audiovisuele middelen op afstand worden voorgeleid. Dit bespaart een hoop kilometers en dus tijd. Hiermee levert televoorgeleiding een bijdrage aan: kostenbesparing, resultaat gericht werken en slimmer omgaan met capaciteit en energie. Ook levert het voordelen op voor de verdachte. Met behulp van televoorgeleiding kan de rechtmatigheid van de aanhouding sneller worden getoetst. Wat in voorkomende gevallen een korter verblijf op het bureau betekent.

Een hulpofficier van justitie (hovj) beoordeelt in een kort gesprek met de verdachte op een bureau of een aanhouding rechtmatig en doelmatig is verlopen. Dit betekent bij eenvoudige delicten een paar minuten werk, waarvoor voorheen wel hele afstanden moesten worden afgelegd. Soms wel 400 kilometer per nachtdienst. Bij aanhouding voor o.a. winkeldiefstal en rijden onder invloed, kan de apparatuur van televoorgeleiding worden ingeschakeld en kan de voorgeleiding op afstand plaatsvinden. Dit bespaart (reis)tijd voor zowel de hovj als de politiemedewerker. Deze tijd kan weer voor andere werkzaamheden worden ingezet.

Levensecht

Bij het gebruik van televoorgeleiding zitten de hovj en de verdachte elk op een ander bureau voor een beeldscherm, met een camera op zich gericht. Door de kwaliteit van de apparatuur en de verbindingen zien beide personen elkaar levensecht en zit er geen vertraging tussen beeld en geluid. Ook kan er worden ingezoomd om bijvoorbeeld een gezichtsuitdrukking scherper te zien of mogelijk letsel te bekijken van een verdachte.

Texel

De apparatuur is voorlopig op zes plekken in de regio geïnstalleerd, op het bureau Alkmaar, Hoorn, Stede Broec, Den Helder, Schagen en Texel. Met name voor het eiland biedt televoorgeleiding de uitkomst, omdat er tot nu toe altijd iedere nacht een hovj paraat moest zijn. Met de televoorgeleiding is dit niet meer nodig, dan kan een hovj vanaf het vaste land de voorgeleiding doen.

Inbraak woning

Sint Pancras, donderdag 23 september 2004.

In de afgelopen nacht is er ingebroken in een woning aan de Domeynen. De daders kwamen binnen na het openbreken van een bovenlicht boven de achterdeur. Hierna kon de deur van de knip gehaald worden. Uit de huiskamer werd onder meer een schooltas met boeken en een afstandsbediening weggenomen.

Fietsendieven betrapt en aangehouden

Alkmaar, 23 september 2004.

Met het oog op autokraken en fietsendieven heeft de politie extra aandacht voor het stationsgebied. Afgelopen dinsdag was het raak. Surveillerende agenten betrapten drie fietsendieven op heterdaad en hielden hen aan op het parkeerterrein van het NS- station in Alkmaar-centrum. De drie jongens stonden bij een damesfiets. Toen de agenten vroegen van wie die fiets was, kregen zij tegenstrijdige antwoorden. Zij zagen ook enig gereedschap in de vorm van een ijzerzaag op de grond liggen. De drie jongens, 15,16 en 20 jaar allen afkomstig uit Alkmaar bekenden en werden meegenomen naar het bureau. De twee jongsten waren buurjongens en hadden afgesproken een fiets te gaan stelen. Tijdens hun zoektocht naar een geschikte fiets ontmoetten zij de verslaafde 20-jarige Alkmaarder, die zich bij hen aansloot en tijdens het onderzoek bekende regelmatig fietsen te stelen. Deze man had bovendien nog een taakstraf openstaan. Hij is in verzekering gesteld.

Drankrijder levert rijbewijs in

Heiloo, donderdag 23 september 2004.

Een 45-jarige drankrijder uit Heiloo is aangehouden op de Commandeurslaan rond 02.40 uur. De man blies 615 ug/l (tot 220 ug/l is toegestaan en vanaf 570 ug/l wordt het rijbewijs ingevorderd). Hij moest zijn rijbewijs inleveren en krijgt een dagvaarding.

Tandpastadief aangehouden

Alkmaar, donderdag 23 september 2004.

Een 58-jarige inwoner uit Baarn is aangehouden door een parkeercontroleur rond 11.20 uur in de Langestraat. Dit gebeurde nadat hij met een tas vol tandpastatubes een winkel aan de Langesteraat had verlaten zonder te betalen. De parkeercontroleur herkende de man als winkeldief. Na zijn aanhouding ging de man ervan door en kon in de Museumstraat weer worden vastgehouden. Daar is hij overgedragen aan de politie. Hij bleek 45 tandpastatubes te hebben gestolen.