UN STUDIO

Gebouw Ben van Berkel in gebruik genomen in Seoul

Gebouw Ben van Berkel in gebruik genomen in Seoul

Snel traject
Zuid Oost Azië staat volop in de aandacht. Alle grote namen in de architectuur zijn bezig met projecten in China - projecten die veelal moeizaam en met grote haperingen verlopen. In Seoul is deze maand gebleken dat het ook anders kan. UN Studio kreeg in October 2003 de opdracht tot het maken van een nieuwe façade en interieur voor de Galleria Department Store, een prestigieus mode warenhuis van de Hanwa groep in het Apgujeong-dong district, een sjieke buurt die wordt gekarakteriseerd door een mengeling van winkels van de grote international merken en trendy uitgaansgelegenheden en boetieks. Minder dan een jaar na de eerste ontmoeting tussen opdrachtgever en architect was het hele 25.000 vierkante meter tellende gebouw klaar voor gebruik. Tijdens een besloten ceremonie, waarbij de architect een taart en een prijs kreeg uitgereikt, werd het gebouw afgelopen week voor het publiek geopend, vooruitlopend op de officiële opening in december.

Super-kleurrijk gebouw
De façade renovatie van UN Studio bestaat uit de bevestiging van 4330 matglazen schijven op een metalen structuur die direct is opgehangen aan de bestaande, betonnen façade. De schijven zijn voorzien van een speciale, iridescente folie, die continue kleurveranderingen veroorzaakt. UN Studio heeft een soortgelijke folie toegepast in een nieuw kantoorgebouw in Almere. Maar terwijl in Almere de kleurschakeringen extreem intens en fel zijn, is het effect in Seoul gedempt. Na zonsondergang maken de pastel en parelmoertinten echter plaats voor dieppaarse, blauwe en roze kleurwolken die over de gevel jagen dankzij een speciaal lichtontwerp, ontwikkeld door Ben van Berkel en Rogier van der Heide van ArupLighting, waarbij de schijven van achteren worden aangelicht op basis van een computerprogramma dat de veranderingen in het weer van de afgelopen dag heeft geregistreerd en in de nacht projecteert.
De renovatie van het interieur is geconcentreerd op de circulatieruimte tussen de aan de grote merken gewijde winkelbeuken. UN Studio heeft de gangpaden van het warenhuis getransformeerd in catwalks van hoogglanzende spierwitte materialen op vloer en plafond.