Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Recordomzet en winst voor Cognos® in tweede kwartaal

Toename licentie-inkomsten van 21 procent zorgt voor stijging bedrijfsresultaat van 52 procent

Nieuwegein, 23 september 2004 Cognos (NASDAQ: COGN; TSX:CSN alle cijfers in $US), marktleider in oplossingen voor Enterprise Business Intelligence (EBI) en Corporate Performance Management (CPM), realiseerde recordresultaten over het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2005, dat eindigde op 31 augustus 2004.

De kwartaalomzet bedroeg $185,2 miljoen, een stijging van 17 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van het vorige fiscale jaar, toen de omzet $158,2 miljoen was. Het bedrijfsresultaat over het kwartaal was $27,6 miljoen, met een winst per aandeel van $0,30. Dit is een stijging van 52 procent in vergelijking met het bedrijfsresultaat van $18,2 miljoen en een winst per aandeel van $0,20 over het tweede kwartaal van het vorige fiscale jaar.

De licentie-inkomsten over het kwartaal stegen sterk tot $75,4 miljoen. Dit betekende een toename van 21 procent vergeleken met de $62,2 miljoen aan licentie-inkomsten over dezelfde periode van het vorige fiscale jaar.

De omzet over de eerste zes maanden van het fiscale jaar 2005, dat eindigde op 31 augustus 2004, bedroeg $358,8 miljoen, een stijging van 16 procent vergeleken met de omzet van $308,7 miljoen in de eerste zes maanden van het vorige fiscale jaar. Het bedrijfsresultaat voor de eerste zes maanden van het fiscale jaar was $47,7 miljoen of $0,51 per aandeel. Dit in vergelijking met een bedrijfsresultaat van $30,5 miljoen of $0,33 per aandeel in de eerste zes maanden van het vorige fiscale jaar.

Hoogtepunten van het kwartaal


· De geweldige ontvangst van Cognos ReportNetTM blijft voor een sterke impuls zorgen meer dan $100 miljoen aan licentie-inkomsten voor Cognos ReportNet in de eerste vier kwartalen van de beschikbaarheid.


· 109 contracten van meer dan $200.000 en 655 contracten van meer dan $50.000, een stijging van 22 procent in beide gevallen in vergelijking met het tweede kwartaal van het vorige fiscale jaar.


· Een omzetstijging van dubbele cijfers in de drie belangrijkste geografische regio s Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika, Europa, en Azië en het gebied rond de Stille Zuidzee.


· Belangrijke nieuwe opdrachten bij Alinta, Deutsche Post World Net, Georgia Department of Education, Georgia Pacific, Hertz, Johnson & Johnson, JPMorgan Chase & Co., Kaiser Permanente, Purdue University, Shiseido en de U.S. Airforce.


· Een verbetering van de operationele marge met drie procent naar 17,9 procent, vergeleken met 14,8 procent in het tweede kwartaal vorig jaar.


· Bod voor de aankoop van Frango; Frango s toonaangevende producten voor consolidatie en rapportage zullen samen met Cognos oplossingen voor Business Intelligence, Planning en Scorecarding de meest complete en diepgaande oplossing voor Performance Management vormen.

Het Cognos-team heeft weer voor een geweldig kwartaal gezorgd, met een recordomzet en -winstgevendheid, een uitstekende operationele marge en de hoogste groei van licentie-inkomsten op de BI-markt , zegt Cognos President en Chief Executive Officer Rob Ashe. We hebben onze leidinggevende positie op de markt voor Enterprise Business Intelligence en Corporate Performance Management verder versterkt.

We hebben het in alle opzichten goed gedaan en blijven onze operationele efficiency verbeteren. Ons productportfolio, extra sterk door ReportNet, levert klanten ongeëvenaarde waarde en prestaties en zorgt ervoor dat we grote standaardisatieprojecten in de wacht slepen. De vooruitzichten voor Cognos zijn uitstekend de basis van ons bedrijf en onze concurrentiepositie zijn beter dan ooit.

De kwartaalbalans van Cognos is opnieuw sterker. Het bedrijf realiseerde een toename van de liquide middelen en kortetermijninvesteringen van $24,0 miljoen en eindigde zo het kwartaal met $440,4 miljoen. Dit was inclusief een operationele kasstroom van $29,4 miljoen.

Vooruitzichten

De vooruitzichten van het management, zonder rekening te houden met de ophanden zijnde overname van Frango, voor het derde kwartaal van het fiscale jaar 2005, dat eindigt op 30 november 2004:


· De omzet zal naar verwachting tussen de $196 miljoen en $198 miljoen bedragen.


· De winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $0,32 en $0,34 liggen.

De vooruitzichten van het management voor het hele fiscale jaar, dat eindigt op 28 februari 2005:


· De omzet zal naar verwachting ongeveer $780 miljoen zijn.


· De winst per aandeel zal naar verwachting circa $1,28 bedragen.

Meer informatie inclusief het financiële supplement vindt u in het Engelstalige persbericht op de corporate website: www.cognos.com.

Over Cognos

Cognos, marktleider in oplossingen voor Enterprise Business Intelligence (EBI) en Corporate Performance Management (CPM), levert software die bedrijven helpt hun resultaten te verbeteren door een effectieve besluitvorming op alle niveaus van de onderneming mogelijk te maken.

Met CPM zijn organisaties in staat hun prestaties te meten ten opzichte van hun bedrijfsstrategie, zodat ze maatregelen kunnen treffen om deze op alle niveaus van de bedrijfsvoering op elkaar af te stemmen. Cognos biedt een CPM-raamwerk dat mensen, informatie en beslissingsstructuren in de hele organisatie verbindt en de totale managementcyclus met geïntegreerde software voor planning, budgettering, rapportage, analyse en scorecarding ondersteunt.

Cognos, opgericht in 1969, bedient meer dan 22.000 klanten in meer dan 135 landen. Cognos' CPM-oplossingen en diensten voor bedrijven zijn ook verkrijgbaar via meer dan 3.000 partners en resellers wereldwijd. Voor meer informatie: www.cognos.nl.