D66

Johanna Boogerd (D66) genomineerd als 'Europeaan van het jaar'

Oud-D66 europarlementariƫr Johanna Boogerd is genomineerd als 'Europeaan van het jaar'. Het blad European Voice, onderdeel van The Economist, heeft Boogerd geselecteerd vanwege haar strijd tegen de Europese Commissie. Die liet zich volgens Boogerd door de Amerikaanse regering onder druk zetten gegevens van alle Europeanen aan de VS te geven zonder dezelfde rechtsbescherming te eisen die Amerikaanse staatsburgers genieten.

Voor Boogerd was het onacceptabel dat de regering-Bush de Europese Unie dwong om de eigen wetten met betrekking tot privacy en rechtsbescherming te breken. Verantwoordelijk eurocommissaris Bolkestein had volgens Boogerd daarom nooit mogen instemmen met de regeling. Boogerd wist voor haar stevige stellingname steun te krijgen van een meerderheid in het Europees Parlement, dat onder leiding van Boogerd zelfs naar het Europees gerechtshof in Luxemburg is gestapt.

Op www.ev50.com kunnen Europeanen stemmen op de persoon die het afgelopen jaar het meest voor het continent heeft betekend. Naast Boogerd zijn ook de Nederlanders Paul van Buitenen en Frits Bolkestein genomineerd.