Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

23 september 2003

NOMINATIES VOOR BIG BROTHER AWARDS VAN START

Bits of Freedom heeft de nominatie-ronde geopend voor de Nederlandse Big Brother Awards 2004. Iedereen kan Nederlandse personen, bedrijven en overheidsinstellingen voordragen die zich in het afgelopen jaar te buiten zijn gegaan aan het controleren van burgers en afbreken van hun privacy. Het is het derde jaar waarin de awards worden uitgereikt.

"Heeft uw bank uw adresgegevens doorverkocht? Wordt u op uw werk voortdurend begluurd door camera's? Geschrokken van de kabinetsplannen om meer af te luisteren, uw vingerafdrukken in het paspoort te zetten en uw passagiersgegevens te delen met de VS? Doe eens wat terug. U kunt al deze bedrijven, personen en overheidsinstellingen nomineren voor een Big Brother Award", aldus de oproep die Bits of Freedom heeft verstuurd.

De uitreiking vindt plaats op zondagavond 24 oktober in Paradiso, Amsterdam, gepresenteerd door Volkskrant columnist Pieter Hilhorst. Vanaf vandaag kan iedereen nominaties indienen. De inzendingstermijn eindigt op 6 oktober. De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury die ondermeer bestaat uit advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, jurist Lodewijk Asscher, hoogleraar Bart Jacobs en publiciste Karin Spaink.

De Big Brother Awards zijn een internationaal fenomeen. De eerste Big Brother Awards werden in 1998 georganiseerd door Privacy International in Londen. Inmiddels organiseren privacy- en burgerrechten organisaties in 16 verschillende landen elk jaar uitreikingen.

In 2003 gingen de Nederlandse Big Brother Awards naar: Minister van Justitie Donner, meerdere advocatenkantoren, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en het wetsvoorstel uitgebreide identificatieplicht.

De Big Brother Awards hebben tot doel het publiek te informeren over uitzonderlijke privacy-bedreigingen die een direct effect hebben op ieders persoonlijke leven. Daarmee tonen de Big Brother Awards aan dat privacy geen abstract begrip is maar een waarde die iedereen in zijn leven kan herkennen.

Bits of Freedom is een Nederlandse organisatie die opkomt voor privacy en digitale burgerrechten.

Meer informatie op
http://www.bigbrotherawards.nl/

---