Ingezonden persbericht


Concertzaal In Den Wouwdfluit

Omgang 10 4724 EP Wouw

Tel: 0165 30 18 39 e mail: wouwdfluit@wanadoo.nl

home page: http://home.wanadoo.nl/wouwdfluit

Postbank 1 205 391 Rabobank 37 27 07 246

Wouw, 3 september 2004

In den Wouwdfluit, Fotoreportage met woord en muziek over de kunstschatten in de Lambertuskerk Wouw, Hemiksem en Bornem op Vrijdag 24 september en 8 oktober.

Vrijdag 24 september in Concertzaal In den Wouwdfluit 20.30 uur. Deel 1.

Eerste deel Fotodocumentaire over de schitterende kunstvoorwerpen in de

Lambertuskerk te Wouw, afkomstig uit de Sint Bernardusabdij van Hemiksem

Landschapsfotograaf Willem Laros heeft alle beelden en andere zaken op verschillende locaties gefotografeerd. Hij heeft foto's gemaakt van de beelden in de Lambertuskerk te Wouw, in het Markiezenhof de Bosboom aquarel van Wouw, manuscripten in de St. Bernardusabdij te Bornem en beelden in de Kathedraal en het hoogaltaar in de Sint Andrieskerk in Antwerpen. Twee godsdienstwetenschappers van de Faculteit Vergelijkende Godsdienstwetenschappen uit Antwerpen, gaan met levendige verhalen in op verschillende onderwerpen. Hierbij schuwen ze zeker niet het publiek te prikkelen om actief mee te leven.

Ivo De Ridder begint over de Benedictijner Orde, de relatie tussen de Duitse Keizers en Rome en het grote machtsblok van de abdij van Cluny. Armand De Roose gaat verder bij de Abdij van Citeaux en de Cisterciënzers tot aan de abdij van Hemiksem.

Tussen door foto's op locatie, theaterachtige fragmenten, de Brief in de Regen van Bernardus die vertaald is door Anton van Duinkerken. Jan Walraven speelt muziek uit het beroemde Vincent Novello Organbook uit 1841. Deze stukken zet Walraven om in moderne notatie. De muziek is van De Cherf, Van de Kerkhoven en Liberti. Het manuscript was in het bezit van John Watts, Eugène Gigout en Camille Saint-Saëns.

Deel 2 op vrijdag 8 oktober. Er wordt getracht een volledige reconstructie te geven zoals de Bernardusabdij van Hemiksem er uit heeft gezien, tot de hordes van Napoleon kwamen opdagen. De Cisterciënzers worden verjaagd of gevangen gezet in Parijs. De monniken kopen zelf een aantal van hun belangrijke kunstschatten terug in de hoop op betere tijden. Die komen er niet want hun abdijkerk wordt tot de grond afgebroken. Wouw komt in het bezit van de beroemde koorbanken uit Hemiksem met de geliefde beelden. Dan komt de ramp in Wouw, oktober 1944. Er wordt een video-fragment getoond van de kerk vlak na de verwoesting, als ook een video reportage van een ooggetuige. De positie van Pastoor Wolters in de moeilijke oorlogsjaren wordt besproken. Landschapsfotograaf Willem Laros heeft alle nieuwe kapitelen in de kerk gefotografeerd, de deurnaald, de glasramen, het nieuwe orgel en de bronzen kruisweg. Het verhaal over architect Siebers die voor een heel bijzondere opdracht stond. De kunstenaars Paul Grégoire, glazeniers Cleijsens en Joep Nicolas, orgelbouw Verschueren en Joost Keijzer. Ook bij dit tweede deel wederom passende orgelmuziek. Opvallend is dat ook aan de nieuwe Lambertuskerk in Wouw vooraan-staande kunstenaars uitgenodigd werden het gebouw weer leefbaar te maken voor de eredienst. Zaal open vanaf 20.00 uur. Entree ¤ 9,00 en ¤ 8,00 inclusief koffie met het vermaarde Wouwdfluitkoekje. Reserveren is gewenst.

Deel 1 vrijdag 24 september aanvang 20.30. Deel 2 vrijdag 8 oktober aanvang 20.30.

Jan en Loes Walraven-van Langerak
Omgang 10 4724 EP Wouw Nederland
tel: ++31(0)165 30 18 39
e-mail wouwdfluit@wanadoo.nl
homepage http://home.wanadoo.nl/wouwdfluit