Ingezonden persbericht


vooraankondiging voor de pers


1E gezinsparlement over opvoeding

24 september 15.00 - 17.00 uur, Raadszaal gemeente Den Haag

De Nederlandse Gezinsraad organiseert in het kader van het door de VN uitgeroepen Internationale Jaar van het Gezin tot mei 2005 vier gezinsparlementen. Deze debatten tussen gezinnen en politici leiden tot concrete aanbevelingen aan de overheid. Aanbevelingen die moeten leiden tot gericht beleid om gezinnen al dan niet te ondersteunen. Het eerste gezinsparlement heeft het thema: 'Opvoeden doe je samen' en wordt voorgezeten door Jeltje van Nieuwenhoven, tweede kamerlid en voormalig voorzitter van de Tweede Kamer.

Deelnemers:

Gezinnen staan in de hoofdrol. Zij voeren het debat vanuit hun eigen praktijksituatie.

Deskundigen op het terrein van opvoeding, zoals Louis Tavecchio, hoogleraar Kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam, Ria Bronneman, hoofd van de onderzoeksgroep Educatie en Minderheden bij het SCP, Maria Pannebakker hoofd van de afdeling preventie en ondersteuning Bij expertisecentrum opvoedingsondersteuning van het NIZW zullen het debat inleiden.

Politici en andere personen met inzicht in het beleid die zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het debat zijn onder andere Pierre Heijnen (wethouder onderwijs gemeente Den Haag), Kathleen Ferrier (CDA fractie Tweede Kamer), Ursu Lambrechts (D66 fractie Tweede Kamer), Ella Kalsbeek (PvdA fractie Tweede Kamer), Margot Kranenveldt (LPF, Tweede Kamer) Fadime Örgü (VVD, Tweede Kamer) en Amma Asante (raadslid gemeente Amsterdam), Operatie Jong, Peter Lamers.

Thema: opvoeding

Opvoeding heeft een maatschappelijke betekenis en is daarom van groot belang voor de overheid. Daarnaast is opvoeding een thema voor de overheid omdat de ontwikkeling van een kind mede afhankelijk is van de omgeving: de school, de opvang, sport en welzijnsorganisaties, maar ook de buurt en voorzieningen die ouders en kinderen van informatie of hulp voorzien. In al deze eilandjes rondom het gezin kan de overheid zijn invloed aanwenden en bijdragen aan een goed opvoedklimaat. In het gezinsparlement over opvoeding wordt gedebatteerd over de vier thema's: gezin en kinderopvang, gezin en school, gezin en vrije tijd en gezin en omgeving.

Doelstelling gezinsparlementen

Het gezin en de overheid hebben op allerlei terreinen met elkaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan beleid over kinderopvang, emancipatie en arbeidsparticipatie, jeugdhulpverlening of sport. Rondom het gezinsleven zijn er allerlei actoren die zich met het gezin bemoeien. Maar de mensen waar het om gaat, de gezinsleden zelf, hebben weinig mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het beleid van de overheid. De gezinsparlementen brengen gezinnen en politici met elkaar in debat en leveren concrete aanbevelingen op voor het beleid van de overheid. Centraal in de debatten die het gezinsparlement voert met politici en beleidsmakers staat de vraag waar de grens ligt tussen de verantwoordelijkheid van het gezin en de taken van de overheid. Door gezinnen zélf een stem te geven worden de gevolgen van het overheidsbeleid (of het ontbreken daarvan) op gezinnen helder geïllustreerd. Vanuit de praktijksituatie geven deelnemers tijdens het gezinsparlement aan wat zij zélf kunnen en willen regelen voor hun gezin en wat zij van de overheid verwachten om als gezin goed te kunnen functioneren.

Volgende gezinsparlementen

Na het parlement op 24 september heeft de NGR nog drie gezinsparlementen gepland:


· 22 oktober 2004, Amsterdam: "samen delen" taakverdeling binnen gezinnen


· februari 2005, plaats nog niet bekend: gezin en integratie


· maart 2005, plaats nog niet bekend: gezin en financiën

Het Jaar van het Gezin wordt afgesloten op 15 mei 2005

30e41a.gif

Indien u belangstelling heeft voor het gezinsparlement kunt u contact opnemen met:

De Nederlandse Gezinsraad

Suzanne de Jong

Lange Voorhout 86

2514 EJ Den Haag

telefoon: 070-3306068

e-mail: s.de.jong@ngr.nl

zie ook www.ngr.nl