Ingezonden persbericht


Inauguratie van Prof.dr. Tannelie Blom, benoemd tot hoogleraar European Studies in de Faculteit der Cultuurwetenschappen.

Titel van de rede: The Multi-level Governance Approach to European Integration. Some critical Considerations.

Vrijdag 24 september 2004, 16.30 uur

Tannelie Blom is opgeleid als filosoof aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie politieke en sociale filosofie. Tot in de jaren negentig was hij vooral bekend vanwege zijn werk op het gebied van het grondslagenonderzoek van de sociale wetenschappen en de theorie van de geschiedenis. Zijn dissertatie - "Complexiteit en Contingentie" - geldt tot op heden als het Nederlandstalige standaardwerk over de grondslagen van de systeemtheoretische sociologie van Niklas Luhmann. Halverwege de jaren negentig begon hij zich vanuit een eerder politiek filosofisch perspectief te interesseren voor het proces van Europeseintegratie en voor de Europese Unie als de institutionele vormgeving daarvan. Een fellowship aan het Institute for the Human Sciences te Wenen bood vervolgens de gelegenheid om ook de empirische politicologie en sociologie van het Europese integratieproces grondig te bestuderen. Inmiddels staat hij binnen en buiten Maastricht bekend als een van de 'founding fathers' en inspirator van de zeer succesvolle opleiding European Studies (Faculteit der Cultuurwetenschappen/UM), onder vakgenoten echter vooral als iemand die zich vanuit een interdisciplinair perspectief bezig houdt met de theoretische vraagstukken en discussies binnen het 'Europese' onderzoek.

De afdeling Communicatie en Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. pers@bu.unimaas.nl. De berichten van de UM staan op Internet www.unimaas.nl.