Ingezonden persbericht


Wethouder Hannah Belliot
slaat eerste officiële paal
Openbare Bibliotheek Amsterdam'

vrijdag 24 september om 10.00 uur

voor de officiële start van de nieuwbouw van Nieuwe Centrale Bibliotheek op het Oosterdokseiland

Op vrijdag 24 september om 10.00 uur slaat Hannah Belliot, wethouder van cultuur, de eerste officiële paal van de Nieuwe Centrale Bibliotheek op het Oosterdokseiland.

Hiermee start de bouw van de grootste bibliotheek van Nederland met een omvang van 28.000 m2.

Het concept belevenisbibliotheek zal hier gerealiseerd worden. Twee miljoen bezoekers per jaar komen door informatiedragers, presentaties, evenementen, exposities en activiteiten in aanraking met cultuur. Participeren, leren en cultuur worden met elkaar verbonden in de vorm van de verrassing: de belevenisbibliotheek.

Tijdens de openingsplechtigheid zijn aanwezig o.a. Jo Coenen, Rijksbouwmeester en architect van het gebouw, Hannah Belliot, wethouder Cultuur Amsterdam, Ab Vos, gedelegeerd opdrachtgever, Hans van Velzen, directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Isaäc Kalisvaart, directeur MAB.

Tijdens de opening vertelt Felix Rottenberg, zelf benoemd inspecteur bibliotheekwerk, over de rol van de bibliotheek.

De eerste paal zal beschreven worden met verwachtingen, wensen en Ode s aan de bibliotheek van de toekomst. De virtuele variant van de eerste paal die live vanuit de bouwplaats zal worden geopend door Jo Coenen, die later die dag een eredoctoraat in ontvangst zal nemen van de Open Universiteit Nederland.

Tegelijk start in deze fase van het project Oosterdokseiland ook de bouw van het eerste kantoor van ruim 10.000 m2 en de parkeergarage in opdracht van ontwikkelaar MAB/BPF. Het kantoor is verkocht aan Kantoren Fonds Nederland (KFN). Fase I van ODE wordt uitgevoerd door de aannemerscombinatie HillenRoosen/De Nijs,. Naast de architecten Jo Coenen (bibliotheek en kantoor) en Zwarts & Jansma (garage en leisure), zijn hierbij als adviseurs betrokken Arup en Arcadis.

Behalve de nieuwe Openbare Bibliotheek, welke één van de grootste van Europa wordt, komt er op het Oosterdokseiland een inspirerende mix van wonen, werken, studerem, recreëren en uitgaan. In totaal omvat het programma de nieuwe vestiging van het Conservatorium van Amsterdam, 80.000 m2 kantoren, 347 appartementen, een luxe hotel met 275 kamers, ruim 15.000 m2 winkels en horeca, 7.500 m2 leisure, een parkeergarage met 1.540 plekken en een fietsenstalling met 2.500 plaatsen.

Voor de redactie:

meer informatie, aanmelding en reservering van interviews en informatie vooraf:

Björn Stenvers
Hoofd Marketing OBA®
Keizersgracht 440, 1016 GD Amsterdam, t 020-5230749, marketing@oba.nl