CORDAID

Palestijnse jongeren vertellen over hun leven

Conferentie maakt Nederlandse scholieren bewust van veerkracht Palestijnse jongeren

Op vrijdag 24 september 2004 organiseert Cordaid in Het Museon te Den Haag de conferentie 'Palestijnse jongeren vertellen'. Tijdens deze dag wordt op diverse manieren en vanuit verschillende invalshoeken aandacht besteed aan het lot van jonge mensen in de Palestijnse gebieden. Het centrale thema is: hoe houden Palestijnse jongeren zich staande in een omgeving waar de verhoudingen zo gespannen zijn, waar chaos heerst en activiteiten als naar schoolgaan, sporten, uitgaan, het nieuws volgen niet vanzelfsprekend zijn? Sommigen van hen slagen daarin beter dan anderen. Genodigden zijn Nederlandse middelbare scholieren van de bovenbouw en hun docenten.

Het doel is om Nederlandse scholieren bewust te maken van de situatie van jonge mensen in bezet gebied. Hoe gaan de jongeren om met geweld, het ontbreken van infrastructuur en het ontbreken van een gunstig toekomstperspectief. Doel is ook om aanbevelingen te formuleren hoe jongeren, die waar ook ter wereld in soortgelijke omstandigheden leven, te helpen.

Het programma bestaat uit de verhalen van de Palestijnse jongeren, het vertonen van de film Arna's Children, een Nederlandse-Israelische filmproductie, toelichting op jongerenorganisatie Pyalara en discussieforum met volwassen experts en workshops voor de deelnemende scholieren.

Initiatiefnemers zijn de 79-jarige Peter Meyer-Viol en ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Meyer-Viol: 'In veel regio's in de wereld hebben jonge mensen moeite om een normaal leven te leiden. Daarom is dit voorbeeld zo belangrijk. Ikzelf heb ervaring opgedaan in Israël, bij Shimon Peres en later in Ramallah en heb ervaren dat de politiek weliswaar de oorzaak van veel moeilijkheden is, maar dat de jeugdigen de politiek nauwelijks kunnen beïnvloeden. Ze zullen zelf ondanks de politiek een toekomst moeten opbouwen'.

Jeanne Abdulla van Cordaid: 'Cordaid investeert in die lokale initiatieven waarvan wij geloven dat deze in de eigen samenleving een bijdrage leveren aan een vreedzame toekomst. Vanuit de Palestijnse (en overigens ook Israëlische) samenleving bestaat nadrukkelijk de wens om gehoord te worden. Een methode daartoe is om jongeren naar Nederland te halen en hen een platform te bieden om hun verhaal toe te lichten. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een andere boodschap is dan datgene wat vaak voor het voetlicht komt in de media'.

Pyalara staat voor Palestinian Youth Association for Leadership and Rights Activation, is niet gelieerd aan een politieke beweging en is niet corrupt. Pyalara houdt zich vooral bezig met het opzetten van projecten die tot doel hebben jongeren, zowel in alsook buiten vluchtelingenkampen een optimaal normaal leven te laten leiden. Pyalara wordt gesteund door Cordaid.

Aanmelden voor de conferentie?
Docenten die met hun klas de conferentie willen bijwonen, kunnen zich aanmelden via www.cordaid.nl of bellen met Brains Unlimited, Nicole van Dijk (020 6625 023).

Conferentie 'Palestijnse jongeren vertellen': vrijdag 24 september 2004 in Het Museon, Den Haag, 9.15 - 18.00 uur, aansluitend avondprogramma met Palestijns buffet en muziek (18.00-21.00 uur)

Noot voor de pers:
Het is mogelijk om de jongeren en deelnemers te interviewen. Voor meer informatie of contact met betrokken, neem contact op met projectorganisatie Brains Unlimited, Nicole van Dijk 020 6625 023 nicolevandijk@brains.nl

16 sep 04 11:56