Gemeente Eindhoven

Persbericht: 17 september 2004, no. 330

Kraan op bouwwerk Marconilaan/ Baekelandplein wordt gedemonteerd

In alle vroegte zal op vrijdag 24 september begonnen worden met het demonteren van de bouwkraan die is gebruikt bij de bouw van het complex woningen en kantoren op de hoek van de Marconilaan en de Boschdijk.

Vanaf 03.00 uur zal de Edisonstraat vanaf de Marconilaan tot de Torricellistraat afgesloten zijn voor alle verkeer. Deze afsluiting zal duren tot ongeveer 22.00 uur in de avond. Als de werkzaamheden eerder zijn afgerond, kan de afsluiting eerder worden opgeheven.

Om de bouwkraan over het nieuwbouwcomplex te kunnen tillen, dient een gigantische mobiele kraan gebouwd te worden op de Edisonstraat. Dit vrij unieke exemplaar is een 400-tonner met een beweegbare jip (een opzetstuk waardoor hij meer gewicht over grote afstand kan tillen).

Deze kraan dient als een telescoop uitschuifbaar te zijn omdat hij vanuit de Edisonstraat vrijwel loodrecht naar boven moet bewegen. Daarna zal de kraan over een afstand én een hoogte van vijftig meter de elementen van de bouwkraan moeten oppakken. Al met al zal de mobiele kraan elementen van de gebruikte bouwkraan tot een gewicht van ruim tien ton verplaatsen. De bewoners in een straal van ongeveer 200 meter zijn op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. Zij zijn niet verplicht hun huis te verlaten.

In december 2002 werd gestart met de bouw op het Baekelandplein. Aan het eind van dit jaar staat de algehele oplevering gepland. Intussen is er een complex verrezen van 48 huurappartementen, zes maisonnettes, een politiepost, zes lagen kantoorunits, vijf kunstateliers en vier wijkkantoren. Daarnaast worden 123 parkeerplaatsen in een parkeergarage en 47 parkeerplaatsen op een parkeerdek gerealiseerd.

© 2004 Gemeente Eindhoven