NOORD BRABANTSMUSEUM

Fata Morgana, onze blik op de islamitische wereld

Josias van Aartsen, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, thans fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer opent op vrijdag 24 september 2004 om 16.00 uur in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41 te s-Hertogenbosch, de tentoonstelling

FATA MORGANA, onze blik op de islamitische wereld

Via de media bereiken ons dagelijks beelden van het Midden- en Nabije Oosten. Beelden die vaak vertekend of op zijn minst eenzijdig zijn: stereotypen over het Oosten en de oosterlingen met een lange geschiedenis. Zo leggen we wel heel gemakkelijk een verband tussen de tot de verbeelding sprekende harems en de onderdrukte, van top tot teen gesluierde vrouwen die we in ons straatbeeld tegenkomen. Ook in de negentiende eeuw stond de islamitische wereld volop in de belangstelling. Er was zelfs sprake van een aparte stroming in de Europese kunst die zich liet inspireren door het Oosten: het Oriëntalisme. Deze stroming heeft zijn sporen nagelaten in kunstwerken, gebruikvoorwerpen, woninginrichting, literatuur en architectuur.

In het spoor van met name Franse kunstenaars, schrijvers en avonturiers zochten tussen 1830 en 1930 ook Nederlandse schrijvers en kunstenaars als Emants, Couperus, De Famars Testas, Bauer en Van Dongen inspiratie in Arabische culturen.
Het Nabije Oosten werd in de kunsten op verschillende manieren verbeeld: het sprookjesachtige Oosten van de 1001 Nacht, het sensuele Oosten van odalisken en buikdanseressen, het bijbelse Oosten, en het onbedorven Oosten waar de westerse maatschappij nog niet was doorgedrongen. Er zijn op de presentatie ook vele voorbeelden van Nederlandse toegepaste kunst te zien, die zijn geïnspireerd op oosterse voorbeelden.
Bezoekers kunnen in aparte kabinetten tevens over de schouders van reizigers en verzamelaars meekijken en ervaren hoe zij het Oosten ondergingen. De expositie eindigt met een breed opgezet audiovisueel programma met hedendaagse beelden van het Oosten. Talloze fragmenten uit reclames, televisieseries, journaals en speelfilms zijn doorsneden met verrassend commentaar van autochtone én allochtone Nederlanders. Onze hedendaagse blik op de islamitische wereld draagt, zo blijkt, nog steeds sporen van het Oriëntalisme met zich mee.

Aan de redacties:
Indien u de officiële opening door Josias van Aartsen wilt bijwonen of meer informatie over deze expositie wilt, kunt u telefonisch contact opnemen met Rick Vercauteren, Hoofd Communicatie, tel. 073-6877 807 of Ingrid van Berlo, medewerker Communicatie, tel. 073-6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl

20 sep 04 10:47