Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Kunstwerk in fietstunnel Martin Luther Kingpark

Op vrijdag 24 september om 16.00 uur wordt in de tunnel tussen de Kuinderstraat en het Martin Luther Kingpark een kunstwerk van Jeroen Werner onthuld. Voortaan begeleidt een vliegende kaketoe de fietsers en voetgangers die door de tunnel gaan. Het kunstwerk is geplaatst om de sociale veiligheid te vergroten. Daarnaast is de tunnel extra verlicht, gerenoveerd en versterkt. Het kunstwerk is tot stand gekomen in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (dIVV) en stadsdeel ZuiderAmstel. Het werk is voortgekomen uit een studie naar sociale veiligheid en tunnels die de gemeente Amsterdam in 1994 startte. Mark van der Horst, wethouder verkeer: "We slaan twee vliegen in een klap. De tunnel is met het kunstwerk en de speciale verlichting sociaal veiliger en mooier geworden. Daarnaast hebben we de tunnel versterkt, waardoor de RAI via de President Kennedylaan beter bereikbaar is voor bijzonder zware objecten."
Stadsdeelvoorzitter van stadsdeel ZuiderAmstel Erik Koldenhof en hoofd Hoofdafdeling Beheer van dIVV Gerard Groot onthullen op 24 september op een ludieke wijze de tunnel.

Jeroen Werner
In het kunstwerk `Vlucht van een Kaketoe' zijn de 14 stadia van een kaketoe in vogelvlucht afgebeeld op 27 panelen van emaillestaal aan weerszijden van de tunnel. Voor wie op een bepaalde snelheid door de tunnel gaat, lijkt de kaketoe mee te vliegen. Schilder en fotograaf Jeroen Werner is gefascineerd door waarneming en het bijbehorende kijk- en denkproces. Het werk van de Engelse fotograaf Eadward Muybridge (1830-1904) is daarbij een bron van inspiratie. Voor `Vlucht van een Kaketoe' digitaliseerde, vergrootte en zeefdrukte hij de foto's die Muybridge meer dan 100 jaar geleden maakte. In oktober 2004 worden de tunnelstudies van Jeroen Werner in Londen tentoongesteld tijdens de herdenking van de 100-jarige sterfdag van Muybridge.

Voor meer informatie Jonas Bouwmans, dienst IVV van de Gemeente Amsterdam, tel: 020 556 5014