Gemeente Zaanstad

Burgemeester en Wethouders van Zaanstad kiezen voor sturend grondbeleid.

vrijdag 24 september 2004

Het College van Burgemeester en Wethouders gaat akkoord met de nota Grondbeleid en legt de nota ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. De raad gaf opdracht een nota grondbeleid op te stellen. Achtergrond: de raad wil het financiële weerstandsvermogen van het grondbedrijf versterken. Dat is dan ook een belangrijke doelstelling van het grondbeleid. Ook past het in een veranderende rol van de overheid naar een actiever, zakelijker en marktgerichter werkwijze om daar ook in haar grondbeleid invulling aan te geven. Deze nota is daarvan het begin. Belangrijkste uitgangspunt in de nota is om te kiezen voor sturend grondbeleid.

De nota grondbeleid is gebaseerd op "sturing". Dat wil zeggen dat de gemeente Zaanstad zich opstelt als actor in het maatschappelijk krachtenveld en daarbij een initiërende en regisserende rol vervult. Daarbij onderhandelt de gemeente met en werkt zij samen met belanghebbenden (grondeigenaren, ontwikkelaar/bouwers, corporaties) op voet van gelijkheid. Daar waar de gemeente grondpositie heeft of kan verkrijgen, zet zij dit in voor het realiseren van eerdergenoemde rol.

Mede vanuit de taakstelling om het weerstandsvermogen van het Grondbedrijf te versterken omvat de nota grondbeleid de volgende beleidsuitgangspunten:

* de gemeente behoudt haar strategische grondposities en verwerft dan wel versterkt waar mogelijk haar grondpositie
* grondexploitaties dienen bij te dragen aan de opbouw van een financiële buffer voor de opvang van risicos, onvoorziene kosten en mogelijkheden tot verevening

* er zal meer dan voorheen gebruik gemaakt worden van marktwerking door het bevorderen van concurrentie tussen marktpartijen
* bij gronduitgifte worden contractueel maatregelen getroffen om eventuele toekomstige waardevermeerdering van gronden ook ten gunste van de gemeente te laten komen.

De nota grondbeleid zoals die nu ter vaststelling voorligt is een eerste stap op weg naar het sturend grondbeleid. Op korte termijn volgt een Plan van Aanpak met de praktische invulling van het beleid. Hoewel het jaar 2005 wordt gezien als een overgangsjaar wordt de nota sturend grondbeleid reeds zoveel mogelijk gevolgd.