Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 39

vrijdag 24 september 2004

Reactie op Regionale Woonvisie
Het College van Burgemeester en Wethouders stuurt het ROA een reactie op de Regionale Woonvisie. De woonvisie en de reactie van het college komen op 6 oktober aanstaande aan bod tijdens een themabijeenkomst van de clustercommissie Stedelijke Ontwikkeling over wonen. In de woonvisie beschrijft het ROA de knelpunten op het gebied van wonen, de ambities en het bijbehorende uitvoeringsprogramma. In haar reactie aan het ROA schrijft het college dat Zaanstad het uitgangspunt hanteert `de stad stadser´, de dorpen dorps. Daarmee kiest Zaanstad voor een accentuering van de verschillende woonmilieus. Het college vindt dat de versterking van de verschillende identiteiten in de woonvisie meer aandacht verdient. Ook moet volgens het college ingegaan worden op de wensen van de consument. De regio zal extra kwaliteiten moeten bieden om vitaal te blijven. Het college denkt aan vergaande gezinsverdunning met als gevolg druk op de woningmarkt. Tot slot: er blijft een grote vraag naar groen/landelijk dorps wonen. Er ligt een zoekopgave in het ROA gebied voor toevoegingen in het landelijk wonen. Wonen in het groen of aan het water. Gezien de beperking opgelegd in wetgeving (beperking in het kader van 20KE geluidsnorm rondom Schiphol, is het heel moeilijk deze opgave in Zaanstad te realiseren. Tegelijkertijd is er een spanningsveld wat de consument graag wil en het landschap maximaal áan kan`, zonder dat het karakter aantast.

Wonen met zorg
Nederland vergrijst en ook het aandeel ouderen in de Zaanse bevolking neemt toe. Dat betekent onder meer dat de behoefte aan woningen voor ouderen toeneemt. Het gaat daarbij om woningen dicht in de buurt van zorginstellingen. Is de landelijke opgave om binnen nu en tien jaar 395.000 woningen voor ouderen te realiseren, voor Zaanstad ligt die opgave op 4.000. Het college van B&W van Zaanstad wil er samen met corporaties voor gaan zorgen dat de stad berekend is op de toekomstige woningbehoeften. Om dat te realiseren moet er voor een deel nieuwe huizen gebouwd worden en kan een ander deel gerealiseerd worden door bestaande woningen aan te passen.
Wonen met Zorg is de titel van de nota waarin B&W de intenties voor de toekomst vastleggen. Bovendien waren burgemeester en wethouders al van plan in binnen de gemeente een dekkend netwerk van woonzorgvoorzieningen van de grond te krijgen. Daarmee komt het zorgaanbod in Zaanstad er anders uit te zien. Binnen wijken worden buurten (woonzorgzones) gecreëerd waarin ouderen lang zelfstandig kunnen wonen, met een zorgverlener direct in de buurt of oproepbaar vanuit de eigen woning.
Van de 4.000 nieuwe woningen moet tweederde al in 2010 zijn gerealiseerd, waarbij het zowel om woningen in de sociale sector gaat als in de marktsector. Om deze ambitie waar te maken komen de woonzorgzones gefaseerd tot stand. In totaal komen er in Zaanstad 30 van dergelijke zones.
De woonzorgzones zijn niet uitsluitend voor ouderen of gehandicapten bedoeld. Ook Zaankanters die niet in deze categorieën vallen, kunnen binnen zon zone wonen. Maar bij de toewijzing van de woningen krijgen belangstellenden met een indicatie voorrang.
De gemeente Zaanstad heeft een duidelijke trekkersrol in de eerste fasen van het project. Al naar gelang het netwerk ontwikkelt nemen onder meer de corporaties en zorgverleners een meer prominente rol in de totstandkoming van het netwerk.

Grondbeleid
Op bedrijvenpark Hoogtij komen duurzame energievoorzieningen. Burgemeester en Wethouders hebben nu de concept-overeenkomst hiervoor vastgesteld. In een later stadium volgt de daadewerkelijke overeenkomst.

Aankoop woonhuis Westzanerdijk
Voor het project Inverdan worden diverse woningen aan de Westzanerdijk (Zaandam) gekocht. Met de bewoners is overeenstemming bereikt over de koop van de woning 80B.

'Ruimte geven en grenzen stellen' een beleidskader voor het integraal onderwijs- en jeugdbeleid van de gemeente Zaanstad. Zaanstad wil de ontwikkelingskansen van de Zaanse Jeugd vergroten. Dat is het centrale thema van het door het College van B&W goedgekeurde Beleidskader Integraal Onderwijs- en Jeugdbeleid met als titel 'Ruimte geven en grenzen stellen'.
De nota behandelt verschillende thema´s, zoals preventief jeugdbeleid, onderwijs, zorg voor jongeren, jeugd en veiligheid, jongerenhuisvesting en jeugd en werk. De nota sluit naadloos aan op de welzijnsvisie `Welzijn Zaanstad: een nieuw perspectief. Hoewel het met de Zaanse jeugd goed gaat, geldt helaas dat het met een steeds groter deel van de jeugd de verkeerde kant op. Problemen en de ernst van de problemen nemen toe en knelpunten ontstaan op steeds jongere leeftijd.
Jeugdbeleid is een zorg voor de gemeente. Daarom neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid.
Zaanstad is bereid in haar beleid projecten voor jonggeren te ondersteunen, soms de helpende hand te bieden en gunstige voorwaarden te scheppen op het terrein van wonen, werken en vrije tijd. Er is echter één maar.. Zaanstad kan niet alles. Dat betekent ook keuzes, maken. Er is sprake van schaarse middelen
Zaanstad ziet als haar belangrijkste rol het scheppen van voorwaarden, de regie te voeren op het integraal jeugdbeleid en zo nu en dan ook financieel een steuntje in de rug te geven.
Daarbij legt Zaanstad het accent op preventie voor kinderen die extra risico's lopen, een ontwikkelingsachterstand hebben en het op eigen kracht niet redden.
Deze doelstellingen vormen uitgangspunten voor nu en de toekomst. De gemeente geeft in de nota een aantal velden aan met een beschrijving van de situatie en het gewenste beleid. Enkele van de vele beleidspunten:

* Voorkomen en vroegtijdig signaleren van ontwikkelingsachterstanden en- stoornissen bij kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar
* Verbetering en handhaving (speel)voorzieningen, jongeren ontmoetings- en jongeren activiteitsplekken
* In een koersdocument voorstellen te maken over de verdeling van taken en bevoegdheden van schoolbesturen en gemeente over het onderwijs in Zaanstad

* Gezondheidssituatie van jongeren bewaken en monitoren.
* Ombuigen losse projecten op het gebied van jeugd- en veiligheid naar meer structurele maatregelen.

* Zorgen dat er kleinere en goedkopere woningen voor jongeren vrijkomen.

Zaanstad kan deze doelstellingen alleen realiseren in samenwerking met anderen. De gemeente heeft deze nota daarom nu naar organisaties en instellingen verzonden met de vraag om hierop te reageren, zodat dit gemeentelijk regievoorstel kan leiden tot een aanpak door alle spelers met dezelfde koers voor ogen.

Contractfinanciering
Goede en heldere afspraken met in stellingen pover de subsidiering. Dat is de opzet van een nieuwe subsidiesystematiek bij de gemeente met als naam 'beleidsgestuurde contractfinanciering'. Wat doen organisaties precies voor de ontvangen subsidie en hoe sluit dit aan bij het gemeentelijk beleid.. Hoe wordt een en ander vastgelegd. Waarover rapporteert de subsidieontvanger Beleidsgestuurde contractfinanciering is een instrument om deze afspraken helder te maken, om duidelijk te laten zien welke producten de gemeente subsidieert, de doelstellingen bij deze producten en wat haalt het uit.
In de notitie 'beleidsgestuurde contractfinanciering' wordt het juridisch en financiële kader hiervoor vastgesteld. Er zullen duidelijke afspraken tussen gemeente gemaakt worden. Daarbij wordt reservevorming bij gesubsidieerde instellingen toegestaan. De contractfinanciering betekent ook meerjarenafspraken, vier rapportages per jaar om de gemeente te informeren en het vastleggen van de betalingssystematiek.
In 2005 wordt met een beperkt aantal instellingen gestart.

Brede school in Saendelft-West wordt gebouwd door DHV In Zaanstad-Noord worden onder de naam programma Saendelft een veelheid van projecten ontwikkeld. Projecten, om van Zaanstad-Noord een gebied te maken dat zowel economisch, als fysiek als sociaal sterk staat. Eén van de projecten is het ontwikkelen van een brede school in Saendelft-West. Het is de bedoeling dat deze school medio 2007 wordt opgeleverd. De gemeente, de OVO en Agora hebben met elkaar afgesproken hoe wordt omgegaan met het gemeenschappelijk opdrachtgeversschap, en hebben besloten de brede school te laten ontwikkelen op basis van het design& build principe. De opdracht hiervoor wordt verleend aan DHV. Bij het design en build- principe worden een reeks documenten opgesteld, die de gewenste output beschrijven. Daarna wordt een ontwikkelaar geselecteerd die alle zaken regelt, ontwikkelt en realiseert. Ook de architect wordt door de ontwikkelaar gekozen en aangestuurd. Hetzelfde geldt voor de overige betrokken adviseurs en partijen.
Omdat geen van de partijen voldoende kennis en ervaring heeft met vastgoedontwikkeling, en de beoogde resultaten goed definieerbaar zijn, is het uitbesteden van dit project de meest logische keuze.

Verder nam het college een besluit over:

* Resultaten gezondsheidsenquete onder tweede klassers VMBO te Zaanstad

* Invoering Wet Kinderopvang

* Saneringsplan rioolaansluitingen buitengebied gemeente Zaanstad
* Reactie ontwerp herziening streekplan m.b.t. zoekgebieden voor waterberging in Noord-Holland

* Instemming verdelingsvoorstel VINAC bodemsaneringsgeld