KRO De Wandeling

Hella van der Wijst wil taboe rond Alzheimer doorbreken

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 24 SEPTEMBER

LEEUWARDEN, 20040921 -- "Er gaat iets niet goed in mijn hoofd. Als ik dat zeg, ontmoet ik meer begrip." Rob Heitling (56) kreeg begin 2003 te horen dat hij dementie heeft. Hij is dan al gestopt met zijn werk als tandarts. Voor Rob en zijn vrouw Ninie breekt een andere toekomst aan dan ze gedacht hadden. Dat vertellen ze openhartig tijdens de eerste Nederlandse Memory Walk in Leeuwarden, waarmee de deelnemers en organisatie aandacht vragen voor de ziekte van Alzheimer.


In aflevering vier van KRO De Wandeling doorbreekt presentatrice Hella van der Wijst met Ninie en Rob Heitling het taboe rond deze ziekte. "In 1999 is het begonnen, ik merkte dat er iets mis was met mijn man. Hij stelde heel vaak dezelfde vraag en herhaalde veel dezelfde dingen", vertelt Ninie. "In 2002 werd het duidelijk dat het niets met een burn-out te maken had. Ik werd gebeld door zijn collega's dat er in zijn werk als tandarts dingen mis gingen." De beslissing om te stoppen met werken viel Rob zwaar. "Ik had bij iemand een gaatje geboord en hem daarna naar huis gestuurd met de mededeling: tot over een half jaar. Ik vergat het gaatje te vullen." Een gesprek over verlies, acceptatie en gewijzigde toekomstplannen. "Ik denk niet meer over de toekomst. We leven bij de dag en proberen er het beste van te maken."
Verder een ontmoeting met Neel van den Oever, die ruim vier jaar een column in een ouderenmagazine over haar dementerende moeder heeft geschreven. Voor haar was de schok minder groot toen ze hoorde dat haar moeder Alzheimer had. "Het was ons een bevestiging, we hadden dit zien aankomen. Wat ik wel moeilijk vind is dat ik nooit meer een vraag over vroeger kan stellen." Toch is het niet alleen somberen. "Ik vind het belangrijk om te kunnen lachen, met humor kun je veel bereiken. En dat zit in kleine dingen, zoals iemand die met zijn bril in de koffie zit te roeren."
En een impressie van de Memory Walk, een initiatief van de stichting Alzheimer Nederland in samenwerking met de wandelsportorganisatie KNBLO, ouderenzorgorganisatie Stichting Palet en de KRO.

KRO De Wandeling, vrijdag 24 september 17.05 uur
(HH. zondag 26 september 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Inspirerend actief in het weekeinde.




KRO De Wandeling