Gemeente Utrecht

WERKBEZOEK BURGEMEESTER BROUWER-KORF AAN WIJK OOST OP 24 SEPTEMBER

Burgemeester A.H. Brouwer-Korf brengt op vrijdag 24 september aanstaande een werkbezoek aan de wijk Oost. De burgemeester brengt iedere maand een werkbezoek aan een van de tien Utrechtse wijken, waarbij openbare orde en veiligheid de centrale thema's zijn. Het werkbezoek begint om 13.00 uur.

Het Wijkbureau Oost heeft samen met de Wijkraad Oost op basis van onder andere de uitkomsten van een bewonersenquête het veiligheidsprogramma 2005 voor de wijk opgesteld. Deze groene wijk aan de oostkant van Utrecht heeft als geheel een significant betere score op veiligheid dan andere wijken. Op buurtniveau gaat dat echter niet op; de verschillen per buurt blijven groot. De onderwerpen die bewoners in de enquête aangeven waren woninginbraak, autokraak, jongerenoverlast en veiligheid rondom sportaccommodaties. Die onderwerpen moeten prioriteit krijgen in het veiligheidsprogramma. Burgemeester Brouwer krijgt een toelichting op dit programma en zal dit ook met leden van de wijkraad en een inwoner van Oost (bij wie vijf keer is ongebroken) bespreken.

Het volgende onderdeel van het werkbezoek is de Tivolituin. Deze bijzondere tuin, aangelegd in de vrije ruimte tussen vier straten, wordt bezocht door vele buurtbewoners en onderhouden door een beheersgroep. De beheerder, het bestuur van Parnassos, studentenbewoners en bewoners van het dichtbij gelegen seniorencomplex zullen in gesprek met de burgemeester aangeven welke overlast zij ondervinden bij de tuin en welke maatregelen genomen zijn om dat te veranderen. Daarna stapt de burgemeester (bij goed weer) op de fiets om met bikers van het politiebureau Tolsteeg enkele plaatsen in de wijk te bezoeken die niet (goed) toegankelijk zijn voor politieauto's. Dagelijks fietsen de agenten van het Mountainbike team tijdens hun surveillance langs tien van dit soort plaatsen in de wijk.

Ten slotte bezoekt burgemeester Brouwer het Meerstroomcollege. Jongeren uit de wijk veroorzaakten de afgelopen jaren nogal wat overlast. In 2003 en 2004 zijn verschillende projecten gestart om die overlast te verminderen. En met succes. De organisatie van meer sportactiviteiten en de inzet van een extra jongerenwerker leidden tot minder meldingen rond jongerenoverlast in 2004. De jongerenwerker heeft een vaste groep jeugd bij diverse activiteiten gevolgd. Het in beeld houden van de groep had een positief resultaat. Burgemeester Brouwer zal met de jongeren een gesprek voeren.

Programma werkbezoek

13.00 uur Ontvangst op Wijkbureau Oost en toelichting op Veiligheidsprogramma Oost 2004 13.15 uur Bespreking met leden van Wijkraad en slachtoffer van woninginbraken 14.00 uur Gesprek met beheergroep en omwonenden Tivolituin en Parnassos 14.20 uur Fietsrondrit met bikers van politiebureau Tolsteeg 15.00 uur Gesprek met jongeren uit de wijk, in het Meerstroomcollege 15.30 uur Afsluiting

Noot voor de media:
Het werkbezoek start in het Wijkbureau Oost aan de Burgemeester Reigerstraat 78. Eindpunt is Meerstroomcollege aan de Ida Boudier-Bakkerlaan 7. Er is een persmoment aan het einde van het werkbezoek gepland (15.30 uur).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, bestuurscommunicatie, telefoon 030 286 1409.

Utrecht, 22 september 2004