Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie waarschuwt klanten voor gif in groente en fruit

Amsterdam, 23 september 2004 --- Milieudefensie deelt vrijdag 24 september een gele kaart uit aan een filiaal van Albert Heijn bij het Museumplein in Amsterdam. Vaten met gifgroente en -fruit bij de ingang van de winkel waarschuwen klanten voor groente en fruit met resten bestrijdingsmiddelen. Onderzoek toont aan dat deze producten bij Albert Heijn herhaaldelijk teveel en zelfs illegale bestrijdingsmiddelen bevatten. Ook bij Super de Boer en C1000 is dit het geval. Milieudefensie geeft in haar campagne dan ook deze ketens een gele kaart.

Klanten van het AH-filiaal in Amsterdam krijgen vrijdag niet alleen een waarschuwing, maar ontvangen ook een speciale boodschappentas met de slogan 'Groente en fruit: gif eruit!' Daarnaast wordt hen gevraagd Albert Heijn aan te spreken op de gifresten en om maatregelen te eisen. De filiaalhouder krijgt een kingsize gele kaart.

Gedurende een jaar heeft Milieudefensie groenten en fruit in supermarkten steekproefsgewijs en onafhankelijk laten testen. De producten bleken regelmatig vervuild met bestrijdingsmiddelen. Op basis van deze uitkomst verdienen Albert Heijn, C1000 en Super de Boer een laatste waarschuwing. De komende twee zaterdagen roepen vrijwilligers van Milieudefensie door heel Nederland daarom klanten van de drie grootste supermarktketens op om hun supermarkt ook zelf de gele kaart te geven.

In november laat Milieudefensie groente en fruit van de drie supermarktketens opnieuw controleren op resten van bestrijdingsmiddelen. De keten met het meest vervuilde product krijgt vervolgens de rode kaart. Milieudefensie gaat consumenten vragen dit product op zaterdag 18 december niet te kopen.

Wat: Actie Milieudefensie tegen gif in groente en fruit Waar: Filiaal Albert Heijn in Van Baerlestraat 33a (Museumplein), Amsterdam Wanneer: Vrijdag 24 september v.a. 10.30 uur

Milieudefensie wil dat supermarkten alleen nog schoon voedsel verkopen. Klanten zouden moeten kunnen vertrouwen op kwalitatief goede producten in de schappen. Dat is goed mogelijk; in ruim de helft van alle verkochte voedingsmiddelen komen immers géén schadelijke stoffen voor. Ook Britse supermarkten laten zien dat de verkoop van alleen gifvrij voedsel mogelijk is.