OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND
http://www.ou.nl

Vrijdag 24 september ontvangen Coenen en Mak eredoctoraat

Op vrijdag 24 september a.s. worden tijdens de viering van de twintigste dies natalis van de Open Universiteit Nederland eredoctoraten uitgereikt aan prof. ir. J.M.J. (Jo) Coenen en mr. G.L. (Geert) Mak

Met de verlening van het eredoctoraat eert de Open Universiteit Nederland Jo Coenen (1949) voor zijn gehele oeuvre. Jo Coenen is een bevlogen en creatief architect en stedenbouwer. Als rijksbouwmeester (sinds november 2000) oefent hij grote invloed uit op de 'gebouwde omgeving' van Nederland. Geheel conform zijn uitspraak 'small is beautiful and so is big', omvat zijn oeuvre zowel zeer omvangrijke projecten als ook talloze kleinere. Tot de eerste categorie behoren ongetwijfeld projecten als het KNSM-eiland te Amsterdam en het Céramique-terrein in Maastricht waarmee hij grote bekendheid verwierf. Daarnaast boog Jo Coenen zich ook over de bouw of renovatie van woonhuizen, villa's, winkels, bibliotheken, scholen etc. Kenmerkend voor zijn werk is de stedenbouwkundige oriëntatie die hij bij zijn ontwerpen kiest en zijn oog voor de inrichting van de openbare ruimte. Typerend voor veel van de door hem ontworpen gebouwen is de 'vriendelijke monumentaliteit'. Zijn ideeën worden breed gewaardeerd en uitgevoerd. Ook als docent heeft Jo Coenen zijn sporen ruimschoots verdiend. Aan diverse nationale en internationale universiteiten heeft hij leerstoelen bekleed.
Het eredoctoraat zal worden uitgereikt door prof. dr. Jaap van Marle, decaan van de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit Nederland.

Het eredoctoraat voor Geert Mak (1946) wordt hem toegekend voor zijn belangrijke en originele bijdrage aan de geschiedschrijving. In zijn in een uiterst toegankelijke en sterk persoonlijke stijl geschreven boeken geeft hij een levendig beeld van de sociale en culturele veranderingsprocessen op lokaal niveau gedurende de laatste eeuw, terwijl dit in zijn laatste boek 'In Europa' in de vorm van een reisverslag in Europese context wordt gedaan. Door de wijze waarop Geert Mak zijn observaties te boek stelt, ziet hij kans om de geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het is in dit verband opmerkelijk dat hij geen historische, maar een juridische opleiding heeft genoten. Na zijn studie doceerde hij korte tijd staatsrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit Utrecht, maar koos daarna voor de journalistiek en publiceerde een aantal boeken. Van 2000 tot 2003 heeft hij aan de Universiteit van Amsterdam de Wibaut-leerstoel voor grootstedelijke problematiek, in het bijzonder die van Amsterdam, bekleed.
Het eredoctoraat zal Geert Mak worden uitgereikt door prof. dr. Jan van der Dussen, hoogleraar cultuurgeschiedenis en filosofie aan de Open Universiteit Nederland.