Gemeente Putten

Putten, 22 september 2004

Puttense bestuurders vertrekken voor één week naar Roemenië:

gemeente Putten helpt Turda en Câmpia Turzii bij versterking lokaal bestuur:

Vrijdag 24 september vertrekken burgemeester mr. B.J. van Putten, zes raadsleden (de heren A. Huijgen, A. van den Berg, B. Siksma, H.B. de Looze, A.J. den Herder en N. Gerritsen) en het sectorhoofd Middelen (de heer J. Westhuis) voor de periode van één week naar de Roemeense steden Turda en Câmpia Turzii in het kader van het VNG-programma Gemeentelijke Samenwerking met Toetredingslanden. In dat verband heeft de gemeenteraad in 2002 een besluit genomen tot bestuurlijke samenwerking met de Roemeense gemeenten.

Doel van het bezoek is om beide steden te helpen op de weg van verdergaande versterking van het lokale bestuur en toetreding tot de Europese Unie. De raadsleden, burgemeester en wethouders van de twee steden gaan leren en krijgen praktische mogelijkheden aangereikt om de afstand tussen bestuur en burgers te verkleinen en burgers meer te gaan betrekken bij de besluitvorming. Verder is het project bedoeld om de transparantie van het bestuur en de organisatie te vergroten.

De Roemeense bestuurders hebben een boekwerk ontvangen met vakinhoudelijke informatie en huiswerkopdrachten ter voorbereiding op de komst van de docentraadsleden uit de gemeente Putten.

Ook de Puttense bestuurders hebben zich voorbereid op hun rol als collega/gastdocent. Tijdens een werkbijeenkomst zijn ze gecoached om aan de slag te kunnen als praktijkdocent en mentor, waarbij ze zich moeten verplaatsen in de historische, culturele en maatschappelijke verschillen ter plaatse.

In februari 2003 heeft de gemeente Putten een formuleringsmissie uitgevoerd. Het resultaat is door middel van een verslag en een vastgesteld slotdocument gerapporteerd aan het gemeentebestuur van Putten. De missie heeft geleerd dat in beide steden ruim draagvlak aanwezig is en de noodzaak wordt onderkend om projecten te ontwikkelen en aan te bieden op het terrein van:


· versterking lokaal bestuur;


· communicatie;


· verbetering ambtelijke werkwijze en dienstverlening aan de burgers;


· verbetering van de organisatie van het financieel beleid en beheer.

In beide steden is ook de politieke en ambtelijke leiding zich bewust dat dit soort projecten bijdragen aan de gewenste professionalisering van het bestuur en de organisatie, aan een interne cultuuromslag en mentaliteitsverandering.

De uitkomst van de formuleringsmissie en de inhoud van het slotdocument zijn voor het gemeentebestuur aanleiding om nu de vervolgstappen te zetten in de verdere ondersteuning en dit resulteert in de start van het eerste project versterking lokaal bestuur. Dit project wordt ambtelijk ondersteund door het sectorhoofd Middelen, die vanuit Putten het vaste aanspreekpunt voor beide Roemeense steden is.

Voor de inhoudelijke voorbereiding en ondersteuning van het project maakt de gemeente gebruik van een externe adviseur. Deze adviseur beschikt over ruime projectervaring, kennis van het land, is thuis in de bestuurlijke en ambtelijke verhouding op lokaal niveau in Roemenië en kan een beroep doen op aanvullende expertise binnen de Universiteitswereld en relevante departementen in Boekarest. Bovendien geniet hij het vertrouwen van de beide Roemeense gemeenten.

De kosten van het project worden betaald door het Ministerie van Buitenlandse Zaken via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.