Ingezonden persbericht


Persbericht
Meertens Instituut, Amsterdam
23 september 2004

Nieuwe hoogleraar onderzoekt nieuwe Nederlandse dialecten

Op vrijdag 24 september aanvaardt Frans Hinskens zijn ambt als bijzonder hoogleraar Taalvariatie en Taalverandering aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De titel van zijn rede luidt: Nieuwe regenboogkleuren: jonge typen niet-standaardtaal en hun taalkundige belang.

Hinskens (1956) betoogt hierin dat de traditionele dialecten steeds vaker plaats maken voor nieuwe dialecttypen. Een voorbeeld van het nieuwe type niet-standaardtaal is bijvoorbeeld de taal die ontstaat uit het contact tussen de standaardtaal (ABN), stadsdialecten (zoals Amsterdams, Haags, Nijmeegs e.d.) en etnische minderheidstalenzoals het Turks en het Marokkaans Arabisch. Deze zgn. etnolecten beïnvloeden ieder op hun beurt weer de stadsdialecten en zo ontstaan er compleet nieuwe Nederlandse dialecten.

Naast zijn hoogleraarschap aan de VU blijft Hinskens werkzaam als onderzoeksleider Variatielinguistiek op het Meertens Instituut.

Frans Hinskens is bereikbaar zaterdag 25 september na 14.00 uur op telnr. 035-6220996

De tekst van de rede zal vanaf vrijdag 24 september ook op de website van het Meertens Instituut te lezem zijn (www.meertens.knaw.nl).

Bijgevoegd is een foto van Frans Hinskens, gemaakt door Susanne van der Kleij

Het Meertens Instituut is onderdeel van de KNAW en houdt zich bezig met onderzoek en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur