Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Kwart fietsers is bang voor diefstal

Een kwart van de fietsbezitters in Nederland laat zijn fiets wel eens thuis uit angst dat deze wordt gestolen. Negen procent is zelfs zo bang dat men helemaal niet op de fiets stapt uit angst voor diefstal.

Dat is één van de uitkomsten van een representatief onderzoek dat de ANWB de afgelopen weken heeft uitgevoerd naar de ervaringen van mensen rond fietsdiefstal. De ondervraagden pleiten voor meer beveiligde fietsenstallingen of de mogelijkheid om de fiets met een kabelslot vast te zetten aan een obstakel, zoals een lantaarnpaal of een fietsboog. Ook wordt relatief vaak genoemd dat er beter toezicht of meer surveillances moeten komen.

Zo'n 21 % van de mensen die aangifte heeft gedaan bij de politie is niet tevreden over de afhandeling daarvan. De voornaamste redenen daarvoor zijn dat er niets met de aangifte werd gedaan of dat men er niets meer van hoorde.

De resultaten van dit onderzoek worden vrijdag 24 september gepresenteerd op een symposium van de Stichting ART dat in het teken staat van fietsdiefstal. De Stichting ART houdt zich sinds 1984 bezig met het testen en certificeren van sloten voor fietsen, bromfietsen en motoren, volgens de laatste eisen en technieken. De ANWB is één van de initiatiefnemers van deze stichting.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Femke Wouters/Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)