NEDERLANDS ASTMA FONDS

Nieuw initiatief voor betere zorg aan mensen met COPD

Oprichting Stichting Ketenkwaliteit COPD

Leusden, 24 september 2004 - Op vrijdag 24 september is de Stichting Ketenkwaliteit COPD opgericht, door het ondertekenen van het convenant door alle betrokkenen. De stichting is een samenwerkingsverband tussen partners in de zorg op landelijk niveau. Het Astma Fonds is initiatiefnemer en voorziet in de basisfinanciering. De stichting heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan mensen met COPD.

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische aandoening waarbij de longfunctie versneld achteruit gaat. Het ontstaat in de meeste gevallen na jarenlang roken en kan bij niet adequate behandeling leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. De verwachting is dat de druk op de zorg door mensen met COPD de komende jaren sterk zal toenemen. De Stichting Ketenkwaliteit COPD heeft zich als doel gesteld om de keten van zorg aan mensen met COPD te verbeteren. Dit gebeurt onder andere door het verbeteren van de kwaliteit van zorg op regionaal niveau en het onderling afstemmen van de verschillende zorgdisciplines. Activiteiten hierbij zijn het opstellen en implementeren van multidisciplinaire richtlijnen en het realiseren van een kaderopleiding astma/COPD voor huisartsen. De inhoudelijke activiteiten zijn al begonnen toen de stichting nog slechts een initiatiefgroep was. Daardoor zijn de eerste resultaten, zoals de onlangs gestarte proef met telemonitoring van patiënten thuis, al zichtbaar.

Meer over COPD
COPD is de nieuwe naam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Ziekten van de ademhalingswegen zijn in Nederland de derde doodsoorzaak. In Nederland zijn er ongeveer 330.000 mensen met COPD die niet meer beter worden. Het is een chronische ziekte en de beschadiging is niet te herstellen. Een goede aanpak kan wel helpen om verdere schade te voorkomen en klachten te verlichten. De eerste symptomen, zoals hoesten, overmatig slijmproductie en kortademigheid, doen zich meestal voor na het vijfenveertigste levensjaar. Bij de behandeling spelen medicijnen een zeer beperkte rol. Het belang van leefstijlinterventies, zoals begeleiding bij het stoppen met roken, bewegings- en voedingstherapie wordt steeds meer ingezien.

Over het Astma Fonds
Het Astma Fonds heeft als doel astma en COPD en daarmee verwante ziektebeelden te voorkomen en in Nederland de gevolgen van deze ziekten voor patiënten en de directe omgeving en de samenleving te minimaliseren. Het Astma Fonds stimuleert wetenschappelijk onderzoek en zorgverbetering, door het bijscholen van (para)medici, het geven van voorlichting en door het behartigen van de collectieve belangen van mensen met astma en COPD op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Het Astma Fonds bestaat al meer dan veertig jaar en is afhankelijk van giften.

De medeoprichters zijn:
Astma Fonds
Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG)
Federatie Medische Coördinerende Centra (FMCC)
Vereniging Astmacentra Nederland (VAN)
Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT)
Nederlandse Vereniging van Longverpleegkundigen (NVL) Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers (WINap/KNMP) Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Coen Berends, communicatiemanager van het Astma Fonds, telefoon 06-51007074 of kijken op www.ketenkwaliteitcopd.nl.

24 sep 04 07:00