DSM


29N Heerlen, 24 september 2004

DSM breidt productiecapaciteit voor Stanyl sterk uit


DSM Engineering Plastics gaat de productiecapaciteit voor zijn succesvolle Stanyl-assortiment, een groep hoogwaardige polyamideproducten, in twee stappen verder uitbreiden.

De eerste van deze uitbreidingen betreft een debottleneckingproject in de Stanyl-fabriek in Geleen. Dit project, dat al eerder is aangekondigd, zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2004 afgerond worden en levert 20% extra capaciteit op.

Tegelijkertijd is een begin gemaakt met de engineeringsfase voor een tweede fabriek voor de productie van Stanyl, waarmee een capaciteitsuitbreiding met 100% mogelijk is. Het is de bedoeling dat deze fabriek in de tweede helft van 2007 in bedrijf wordt genomen. Als locatie voor deze fabriek wordt de voorkeur gegeven aan Geleen, waar de nieuwe fabriek geïntegreerd kan worden met de bestaande fabriek. Er wordt echter ook gekeken naar een alternatieve locatie in China. De uiteindelijke beslissing over de investering en over de locatie van de nieuwe fabriek zal in de tweede helft van 2005 worden genomen. De benodigde extra grondstoffen worden verkregen door debottlenecking van de bestaande DAB (DiAminoButaan)-fabriek in Geleen, vanwaar de grondstoffen naar de tweede Stanyl-fabriek vervoerd kunnen worden, waar die ook gebouwd zal worden.
Volgens Jos Goessens, directeur van de DSM Engineering Plastics businessgroep, is het de bedoeling van deze capaciteitsuitbreidingen om verdere groei van Stanyl te ondersteunen. "De verkoop van Stanyl vertoont een blijvend sterke groei, en door deze investeringen in nieuwe capaciteit ondersteunen we deze groei. Stanyl is een hoogwaardig polyamide dat bestand is tegen hoge temperaturen en dat de performance van hittebestendige kunststof combineert met de goede verwerkingseigenschappen en de grote ontwerpvrijheid die meestal voorbehouden zijn aan standaard engineering plastics. De unieke kenmerken van Stanyl leveren toegevoegde waarde aan klanten die het materiaal gebruiken in allerlei onderdelen voor de autoindustrie, in elektronica en in andere hoogwaardige industrieën, en dit resulteert in een sterke groei van de vraag . Stanyl draagt bij aan verlaging van de kosten van onderdelen, zorgt voor een lange levensduur van die onderdelen en verhoogt de betrouwbaarheid. Verder speelt Stanyl een belangrijke rol bij innovaties in vele nieuwe toepassingen voor kunststoffen zoals geluidsdempende panelen voor vliegtuigmotoren, connectoren voor de telecomsector en de elektronica-industrie, sensoren die onder de motorkap worden gebruikt en de elektronische gasregeling in de nieuwste Japanse auto's. De markt voor Stanyl omvat de gehele wereld, waarbij er een goed evenwicht bestaat tussen de afzet in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa". Hij voegt daaraan toe: "Stanyl levert de beste prestaties van alle hittebestendige polyamiden in veeleisende toepassingen en doet het vaak beter dan andere hittebestendige kunststoffen zoals polyfenyleensulfide (PPS) en Liquid Crystal Polymers (LCP's)."


DSM Engineering Plastics
DSM Engineering Plastics maakt als businessgroep deel uit van het cluster Performance Materials van DSM N.V. DSM Engineering Plastics is wereldwijd actief met diverse soorten polyamiden (PA6, PA66 en PA46), polyesters (PBT, PET en TPE-E), polycarbonaat, ultrahoogmoleculair polyetheen (PE) en extrudeerbare lijmharsen. Deze materialen worden toegepast in technische componenten voor elektrische apparaten, elektronica en auto's en in mechanische en extrusietoepassingen. De jaaromzet van de businessgroep bedroeg in 2003 EUR 566 miljoen. Met Stanyl is DSM Engineering Plastics wereldmarktleider op het gebied van hittebestendige polyamiden. Stanyl is een gedeponeerd handelsmerk van Koninklijke DSM.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science- en voedingsindustrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, verven en coatings, producten voor de bouwsector en elektrotechnische en elektronica-producten (E&E). De onderneming heeft een jaaromzet (pro forma inclusief de meest recente acquisitie, inmiddels DSM Nutritional Products geheten) van ongeveer EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 25.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.