Politie Friesland

Politieberichten van 23/09 13.00 uur tm 24/09 07.00 uur

Fryslân 24-09-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur via 0900 - 8844 bellen met bureau Communicatie.

Leeuwarden: actie Jiskefet
Donderdag voerden milieu- en reinigingsambtenaren van de gemeente Leeuwarden in samenwerking met medewerkers van de afdeling milieu van de politie Fryslân milieu een actie Jiskefet uit in deze gemeente. Deze dag werden in totaal bedrijfsafvalcontainers van vijftien bedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Bij acht bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd. Zeven bedrijven kregen een waarschuwing omdat in hun containers licht verontreinigd afval werd aangetroffen. Er zijn geen processen-verbaal uitgeschreven. De controle verliep vlot. Bedrijven verleenden alle medewerking en de algemene indruk was dat de bedrijven op een juiste manier met hun bedrijfsafval omgaan.

Noordoost Fryslân: controles
Donderdag is in de gemeente Dongeradeel en Dantumadeel een algemene verkeerscontrole uitgevoerd. Er zijn diverse voertuigen staande gehouden waarbij op algemene zaken van de wegenverkeerswetgeving is gecontroleerd. Er zijn 19 processen verbaal uitgeschreven. Elf keer voor het niet dragen van de gordel, een keer voor mobiel bellen als bestuurder, vijf keer voor ondeugdelijke verlichting, een keer voor een milieudelict en een keer voor het niet dragen van een valhelm. Daarnaast zijn er in diverse dorpen en in de stad Dokkum controles gehouden waarbij speciale aandacht was voor jeugdoverlast. Op het gebied van jongerenoverlast werden geen overtredingen of
bijzonderheden geconstateerd. Er werkten vier agenten mee aan deze gerichte controles.

Stavoren: bedrijfsdiefstal
Tussen maandag en donderdag is 700 kilo RVS weggenomen bij een bedrijf aan de Kooijweg. Het RVS heeft de vorm van platen en een buis. De actuele waarde van RVS is ongeveer E 1,00 per kilo. Er is aangifte gedaan door een 54-jarige inwoner van Stavoren.

Midsland (T): gaslek
Donderdag leverde de politie omstreeks 12.00 uur assistentie aan de brandweer en het nutsbedrijf Essent in verband met een gaslek aan de Duinweg Midsland (N). Er raakte niemand gewond. Tijdens groot onderhoud aan de gasbuis stroomde er gas weg. Door de harde wind leverde het geen gevaar op voor de omgeving. Desondanks werd het gebied op ruime afstand afgezet door de politie. Het nutsbedrijf had de situatie snel onder controle waarop de inzet van politie en brandweer niet langer nodig was.

Makkum: bedrijfsinbraak
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een lunchroom aan de Markt. Er is geld weggenomen. Men drong het pand binnen door een deur te forceren aan de achterzijde van het pand. Een 29-jarige inwoner van Makkum deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Joure: Roggemolenstraat, vrijdag 00.30 uur, 54-jarige Leeuwarder, 785 ug/l, rijverbod van 9 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Damwoude: Hoofdweg, vrijdag 01.35 uur, 39-jarige inwoner van Arnhem, 360 ug/l, rijverbod 3 uur, automobilist.

Koudum: inbraak garagebedrijf
In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een inbraak plaatsgevonden in een garagebedrijf aan de Kramerswei. Uit het bedrijf zijn onder meer een kluis met daarin enkele honderden Euros, een aanhangwagen, een tiental radio/cd-spelers, twee aggregaten en een auto weggenomen. De auto was van het merk Volkswagen, type Golf met het kenteken RP-ZJ-29. De kleur is blauw en het bouwjaar is 1997. Een 44-jarige inwoner van Koudum heeft aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in.

Heerenveen: ontploffing in boot
Op donderdag heeft om 21.30 uur een kleine ontploffing plaatsgevonden in een boot die gestald was bij een jachthaven aan de Wetterwille. Een 49-jarige vrouw en een 45-jarige man, afkomstig uit Bochum (D) zijn opgenomen in respectievelijk het ziekenhuis in Drachten en Tjongerschans te Heerenveen. Tevens zijn in de boot verboden wapens aangetroffen, waaronder een dolk. De wapens zijn in beslag genomen. De oorzaak van de ontploffing wordt nog onderzocht.

Noordwolde: aanrijding met letsel
Op donderdag heeft om omstreeks 23.00 uur een aanrijding met letsel plaatsgevonden aan de Nieuweweg. Een 18-jarige automobilist uit Nijeveen zag een personenauto over het hoofd en stak een weghelft over om naar links af te slaan. Hier reed een 46-jarige automobiliste uit Steggerda. Zij week uit maar kon een aanrijding niet voorkomen. Door het ongeval is een 44-jarige man uit Nijeveen, inzittende van de auto van de 18-jarige bestuurder, in verband met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel.

Heerenveen: eenzijdige aanrijding
In de nacht van donderdag op vrijdag heeft omstreeks 02.00 uur een eenzijdige aanrijding plaatsgevonden op de Tolhuisweg. Het voertuig heeft een flinke boom geraakt. Hierna schoof de auto over een middengeleider, waarop de auto een lichtmast raakte. De bestuurder van de auto met het Duitse kenteken is niet aangetroffen. De bestuurder heeft zich niet gemeld en het is ook nog niet bekend of er sprake is van letsel.