European Commission

IP/04/1122

Brussel, 22 september 2004

Commissie geeft Seiko Epson en Sanyo toestemming voor bundelen activiteiten op gebied van kleine LCD-schermen

De Europese Commissie heeft besloten geen bezwaar te maken tegen de oprichting van een gezamenlijke onderneming door de Japanse ondernemingen Seiko Epson en Sanyo. De nieuwe onderneming zal Liquid Crystal Displays (LCD-schermen) gaan produceren die worden gebruikt in mobiele telefoons, kleine draagbare computers en andere elektronica. Door dit akkoord ontstaat weliswaar een van de grootste aanbieders van dergelijke LCD-schermen ter wereld, maar toch krijgt de nieuwe onderneming te maken met concurrentie van andere internationale spelers.

Seiko Epson en Sanyo zijn twee Japanse ondernemingen die wereldwijd actief zijn, vooral in de sector multimedia en IT-uitrusting, elektronica en aanverwante producten.

De oprichting van de nieuwe onderneming, die Sanyo Epson Imaging Devices Corporation zal gaan heten, werd op 18 augustus bij de Commissie aangemeld met het oog op goedkeuring. Deze nieuwe onderneming produceert en verkoopt LCD-schermen (tot 15 inch) die onder meer worden gebruikt in mobiele telefoons, autonavigatie, Personal Digital Assistants (PDA's) en kleine draagbare computers. Zij zal echter zelf geen eindgebruikersproducten produceren waarin LCD-schermen zijn ingebouwd.

De moedermaatschappijen van de nieuwe onderneming zijn in hun activiteiten grotendeels complementair wat betreft LCD-technologie en
-productiecapaciteit. Daarnaast zullen zij een hoog marktaandeel hebben op de markt voor mobiele telefoons en digitale fototoestellen.

Het marktonderzoek van de Commissie leerde echter dat de kans gering is dat de operatie nadelig zou uitwerken voor de concurrentie op de Europese markten.

De nieuwe onderneming zal te maken krijgen met concurrentie van niet alleen andere Aziatische LCD-producenten zoals Sharp, Samsung SDI en TMD, maar ook van Philips en aantal kleinere, maar groeiende spelers. Bovendien zijn op de markten waar de nieuwe onderneming marktleider is, de overlappingen tussen haar beide moedermaatschappijen miniem.

Het marktonderzoek leerde ook nog dat veeleisende afnemers zoals Nokia, Motorola, Sony, Philips en Samsung via tenders LCD-schermen in betrekkelijk grote hoeveelheden inkopen.

Om al deze redenen was de Commissie van mening dat de operatie geen concurrentieverstorende effecten zou hebben.