Den Haag, 24 september 2004

Vragen van het lid Fierens (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over de accountantscontrole 2004

1. Bent u op de hoogte van de ledenbrief van de VNG d.d. 12-08-04 betreffende de accountantscontrole 2004?

2. Klopt de constatering dat in deze brief wordt aangegeven dat het Rijk niet meer duidelijkheid wilde verschaffen over de reikwijdte van de rechtmatigheidtoets? Wat waren uw overwegingen om geen verdere duidelijkheid te verschaffen, bijvoorbeeld via een circulaire?

3. Hoe beoordeelt u het initiatief van de VNG en de publicatie van o.a. Nivra en Deloitte om vervolgens zelf een invulling te geven aan de rechtmatigheidtoets? Hoe beoordeelt u de kwaliteit van het door hen opgestelde advies aan de gemeenten betreffende de rechtvaardigheidstoets?

4. Wat waren voor u doorslaggevende redenen om desgevraagd niet in te gaan op het voorstel van o.a. de VNG om tot een getrapte invoering van de rechtvaardigheidtoets over te gaan, wat zou kunnen leiden tot mogelijk negatieve beschikkingen en derhalve negatieve publiciteit over gemeenten?

5. Bent u bereid, gezien het ontbreken van duidelijke instructies vanuit het ministerie, dit jaar te beschouwen als een proefjaar, c.q. overgangsjaar t.a.v. de rechtmatigheidtoets? Bent u bereid om in een brief aan de Tweede Kamer hierover binnen een week duidelijkheid te verschaffen?