Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

24-09-2004 http://www.eu2004.nl/
Justitie en Binnenlandse Zaken | Persberichten


---


*Agenda informele bijeenkomst van de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken, 30 september en 1 oktober 2004

JBZ-meerjarenprogramma
Uit de eerder bekend geworden mededeling van de Commissie over de evaluatie van de conclusies van Tampere zijn de in dat programma opgenomen maatregelen grotendeels uitgevoerd. Dat gaf de Europese Raad aanleiding om in zijn bijeenkomst op 17/18 juni jl. de Raad en de Commissie te vragen met voorstellen te komen voor een nieuw meerjarenprogramma voor de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Het is de bedoeling om de politieke richtsnoeren voor dit programma tijdens het Nederlandse voorzitterschap vast te stellen, namelijk in de vergadering van de Europese Raad van 4 en 5 november 2004.

Met het oog daarop hebben is besloten om tijdens de eerste drie bijeenkomsten van de Raad de politieke richtsnoeren voor te bereiden. De vergadering van de Raad van 19 juli had een inventariserend karakter, terwijl tijdens de aanstaande informele Raad uitdieping zal plaatsvinden. Het streven is om in de Raad van eind oktober overeenstemming te bereiken over de politieke richtsnoeren.

Tijdens de Raad van 19 juli de algemene opvatting dat de in het discussiestuk van het voorzitterschap gesignaleerde aspecten in de politieke richtsnoeren aan de orde behoren te komen en dat de aangegeven richting instemming genoot. In de daarna ontvangen gedegen en vaak uitvoerige bijdragen werd deze opvatting bevestigd.

Een en ander heeft aanleiding gegeven om met het oog op de verdere uitdieping het overleg te concentreren op een aantal thema's. Het betreft deels thema's ten aanzien waarvan de visies (nog) van de lidstaten nog uiteenlopen en deels thema's die instemming genieten maar waarvan (nog) geen duidelijkheid over de invulling bestaat.

Op het terrein van politiële en justitiële samenwerking: verbetering van de informatie-uitwisseling, terrorismebestrijding, versterking van het functioneren van Europol/Eurojust, voorbereiding van het Comité interne veiligheid en crisisbeheersing; op het terrein van de civielrechtelijke samenwerking: internationaal familierecht; en op het terrein van grensbeheer, asiel en migratie: een gemeenschappelijk Europees asielstelsel, verbetering van toegang tot duurzame oplossingen, een solidariteitsmechanisme voor de grensbewaking, een gemeenschappelijk visumbeleid en partnerschap met derde landen en migratiebeheer.

Daarnaast zal worden getracht bevestiging te krijgen van de door het Nederlandse voorzitterschap geconstateerde consensus op een aantal andere punten.

http://www.eu2004.nl/20040924-93813-P