AutoRai

24-9-2004

Chrysler en Jeep pakken groots uit op de Autosalon van Parijs

In het jaar dat Chrysler zijn 80ste verjaardag viert, debuteren in Parijs talloze gefacelifte en bekende modellen

de Voyager 2.8 CRD automatic, de Crossfire Roadster, de Crossfire SRT6 Coupé en Roadster en de 300C Sedan en Touring. Bovendien is in Parijs voor het eerst de nieuwe Black Edition van de Crossfire te zien en wordt voor het eerst in Europa het innovatieve Stow n Go systeem van de Chrysler Grand Voyager getoond. Jeep® toont voor het eerst de vernieuwde Cherokee en Cherokee Renegade aan het Europese publiek.

Chrysler Voyager en Grand Voyager
De Voyager is inmiddels twintig jaar oud. Met de introductie van deze baanbrekende auto creëerde Chrysler een volledig nieuw segment: dat van de MPVs. Dat Chrysler een vooruitziende blik had, bewijzen de wereldwijd meer dan tien miljoen verkochte Voyagers. Het belangrijkste nieuws is de introductie van het Stow n Go systeem in de Grand Voyager. Met Stow n Go zijn de tweede en derde zitrij in de wagenvloer wegklapbaar, zodat een vlakke laadvloer ontstaat zonder dat het meubilair uit de auto hoeft. De transformatie van zevenzitter naar tweezitter duurt amper dertig seconden. De bagageruimte-inhoud bedraagt dan een gigantische 4.550 liter. Als alle zitplaatsen in gebruik zijn, leveren de plekken onder de wagenvloer 340 liter bergruimte op. De Nederlandse introductie zal op de Auto Rai plaatsvinden.

Chrysler 300C Sedan en Touring
De nieuwe Chrysler 300C is een eye-catcher. Belangrijkste kenmerken van deze topklasse modellen zijn de lange motorkap, de korte achteroverhang, de hoge taillelijn en de 18-inch velgen.

De nieuwe 300C Touring is de eerste stationwagen van Chrysler in het E-segment. Qua design, techniek en uitrusting zijn de 300C Sedan en Touring aan elkaar gelijk. De Touring biedt als extras een laadvolume van 1.602 liter (met neergeklapte achterbank) en de mogelijkheid om permanente vierwielaandrijving (AWD) te bestellen.

In de 300C maakt de legendarische HEMI-motor zijn comeback. Deze motor verwierf in de jaren 50 faam in de zogeheten Chrysler Letter Series autos. De nieuwe HEMI-krachtbron is een 5,7-liter V8 die zeer goede prestaties paart aan een relatief laag verbruik en hoge betrouwbaarheid.

De 300C is als enige auto in het E-segment voorzien van een V8-motor met het Multi-Displacement System (MDS). Dit zorgt ervoor dat de vier middelste cilinders worden uitgeschakeld indien niet het volle vermogen van de achtcilinder wordt gevraagd. Kopers van een 300C kunnen ook kiezen uit een 2,7-liter of 3,5-liter V6.

Chrysler Crossfire Coupé en Roadster Black Edition Met de komst van de Black Edition voor de Chrysler Crossfire wordt deze steeds populairder wordende tweezitter nu bereikbaar voor een grotere groep liefhebbers die een bijzondere rijdersauto met een V6-motor op waarde weten te schatten. Deze instapversie van de Crossfire Coupé en Roadster is uitsluitend leverbaar in de kleur zwart en staat in de prijslijst vanaf 39.900 euro. Andere opvallende kenmerken zijn het eveneens zwarte voorruitframe, de matzwarte dorpelstrips, de zwarte portiergrepen en de zwarte louvres in de voorspatborden.

Chrysler Crossfire Coupé en Roadster SRT-6
De SRT-modellen (SRT: Street and Racing Technology) ronden het Crossfire-programma naar boven af. De Chrysler Crossfire SRT6 Coupé en Roadster zijn voorzien van een 3,2-liter V6 compressor met 246 kW (330 pk) en 420 Nm. Ze blinken uit door hun sportieve rijkarakter, zoals al afgeleid kan worden uit het SRT6-logo dat bij Chrysler symbool staat voor hoge prestaties.

Chrysler PT Cruiser en PT Cruiser Cabrio
De Chrysler PT Cruiser kent zich inmiddels een brede schare liefhebbers, mede vanwege zijn unieke designkenmerken en bewezen betrouwbaarheid. Ook in de PT Cruiser Cabrio zien we de vele originele stijlelementen van de PT Cruiser terug. Deze versie werd speciaal als cabriolet ontwikkeld en is in zowel open als gesloten toestand een elegante verschijning. Opvallende kenmerken zijn de extra grote portieren en het geïsoleerde en elektrisch bedienbare cabriodak met glazen achterruit.

Beide uitvoeringen Limited en GT geheten bieden de meeste zitruimte in hun klasse en behoren dankzij de Smart Glas portierramen tot de stilste cabriolets op de markt. Tweekleurige lederen bekleding is standaard in de PT Cruiser Cabrio. Nieuw is dat de PT-Cruiser nu leverbaar is met een 2.4i motor, die de 2.0 liter versie vervangt.

Chrysler Sebring Sedan en Cabrio
Markant design is altijd een kenmerk geweest van Chrysler, en dat is ook bij de Chrysler Sebring Sedan en Cabrio het geval. Beide modellen bieden een uitgebreide standaarduitrusting met vele veiligheidsitems als meer-traps airbags, tractiecontrole en ABS. Nieuw is de Sebring Sedan 2.4i AutoStick (automaat), die de 2.0i AutoStick vervangt.

UConnect
De meeste Chryslers zijn voortaan leverbaar met de UConnect handsfree installatie. Met behulp van Bluetooth® technologie maakt UConnect draadloze communicatie tussen de GSM van de bestuurder en de audio-installatie in de auto mogelijk. UConnect is een spraakgestuurd systeem dat inkomende telefoongesprekken doorgeeft via de luidsprekers in de auto. Het systeem vereist een GSM met Bluetooth-technologie en is in staat zes talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans) te herkennen.

Jeep® Cherokee en Cherokee Renegade
De Jeep® Cherokee is een compromisloze, onderscheidend vormgegeven vierwielaandrijver die zijn mannetje staat op de weg en in het terrein. Het uiterlijk werd opgefrist, met onder meer gewijzigde bumpers, een grille waarin de mistlampen zijn opgenomen, spatbordverbredingen, dorpellijsten, wielen en dakrails. De Jeep® Cherokee Renegade, het topmodel van de Cherokee-reeks, heeft niet alleen een gewijzigde grille en motorkap, maar werd ook inwendig aangepast.

Airconditioning is voortaan standaard op alle uitvoeringen, terwijl als extra een Cargo Organizer leverbaar is waarmee de bagageruimte flexibel kan worden ingedeeld.

Beide modellen worden ook aangeboden met de nieuwe 2,8-liter commonrail turbodiesel (CRD). Dankzij de turbocompressor met variabele geometrie levert deze motor een koppel van 400 Nm bij 1800 tpm, het hoogste koppel in zijn klasse, dat bovendien over een breder toerenbereik beschikbaar is waardoor de 2.8 CRD uitblinkt in souplesse met een actieradius van maximaal 725 km. De nieuwe 2,8-liter CRD-motor is leverbaar in combinatie met een nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak of een vijftraps automaat.

Jeep® Rescue conceptcar
De Jeep® Rescue is een conceptcar die speciaal werd ontwikkeld voor de zwaarste omstandigheden. Hij belichaamt de ultieme versie van een Jeep® terreinwagen en staat model voor de go anywhere do anything capaciteiten van het merk. De motor is een 239 kW (325 pk) sterke Cummins dieselmotor die een koppel levert van 814 Nm.

De Rescue kan volledig open worden gereden. Zo is de voorruit omklapbaar en de achterruit uitneembaar. Verder is de vijfzits Rescue voorzien van een glazen schuifdak en een naar voren klappend vouwdak. Bovendien kunnen alle vier de deuren worden verwijderd. Bijzondere voorzieningen zijn onder meer een stroomgenerator, infrarood cameras, satelliettelefoon en een elektrische lier aan de voor- en achterzijde.

Jeep Grand Cherokee
De Grand Cherokee combineert uitzonderlijke offroad capaciteiten met een stijlvol uiterlijk en luxe uitrusting. Deze premium modelreeks is uitgebreid met twee speciale uitvoeringen, de Jeep® Grand Cherokee Vision en de Jeep® Grand Cherokee Black Pearl.

De Vision is gebaseerd op de Limited en beschikt over extras als speciale 17-inch lichtmetalen wielen, interieurlijsten van geborsteld aluminium en een nog exclusievere uitrusting. De Black Pearl is het topmodel op basis van de Overland en onderscheidt zich onder meer door zijn grille met verchroomde spijlen, matzwarte bumpers en tal van bijzondere interieurdetails.

Jeep® Wrangler
Met zijn markante ontwerp en legendarische terreinvaardigheden is de Jeep® Wrangler de bekendste vertegenwoordiger van het merk Jeep®. Alle Wrangler-uitvoeringen zijn voortaan standaard uitgerust met de nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze bak kenmerkt zich door meer bedieningscomfort en een stillere werking dankzij speciaal geharde tandwielen en door een kortere eerste en langere zesde versnelling.

Eveneens nieuw is de Dana 44 achteras die voortaan standaard wordt gemonteerd voor nog betere prestaties in het terrein. Deze robuuste asconstructie stelt de Wrangler-bestuurder nog beter in staat op veilige wijze zwaar geaccidenteerde terreinen te bedwingen. Ook ABS behoort voortaan tot de standaarduitrusting. De Wrangler is leverbaar in twee uitvoeringen. De Sport is er met 2.4 of 4.0 benzinemotor en de Sahara alleen met de 4.0 zescilinder motor.