Gemeente Bedum


24 september 2004

55e paal Donderdag 23 september om 15.00 uur is, in de stromende regen, de 55e paal geslagen voor de (aan)bouw van het gemeentehuis en een appartementencomplex. Deze handeling is verricht door burgemeester mr. drs. W.H. Everts en inwoonster van de gemeente mevrouw K. Breider. Mevrouw Breider is één van de 1.100 inwoners die bij de keuze uit drie ontwerpen voor de bouw haar voorkeur uitsprak. De invloed van inwoners op het uiteindelijke ontwerp klonk daarmee door bij de start van de bouw van het ontwerp van architectenbureau Jongsma/Dijkhuis.

Bouwwerkzaamheden laten zich op papier makkelijker plannen dan in praktijk. Aanvankelijk zou het de laatste paal zijn die de 23e de grond in ging, de bodemgesteldheid waardoor heien meer tijd kost en een mankement in de hei-apparatuur zorgden voor vertraging. Het was dan ook niet de laatste maar, naar schatting, de 55e paal (van de 165) die werd geslagen.

Naast de heipaal ging ook een stukje geschiedenis de grond in. Het huidige bestuur, oud-burgemeester Smallenbroek en oud-wethouders Berthuis, Reysoo en Bakker signeerden de heipaal. Bovendien begroef het College van Drassig ge-hei Burgemeester en Wethouders een koker met documenten waaronder het besluit van de Gemeenteraad tot de bouw, stembiljetten van inwoners voor het ontwerp en kranten van 23 september.

Leest u hier de speech van Burgemeester Wilte Everts ter gelegenheid van het slaan van de paal.