Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 73 PROGRAMMABEGROTING 2005 (24-09-2004)

College biedt sluitende programmabegroting aan over 2005

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag de programmabegroting 2005 vastgesteld. Daarin staan de beleidsprioriteiten en bezuinigingen voor 2005 en volgende jaren beschreven. De financiële maatregelen die het college wil nemen, staan op hoofdlijnen al beschreven in de kadernota die in mei werd gepresenteerd. Vooruitlopend op de discussie over het profijtbeginsel in de raad op 23 september, is in de voorstellen al rekening gehouden met de financiële consequenties van het profijtbeginsel. De totale uitgaven van de gemeente bedragen in 2005 107 miljoen euro.

Het college vraagt de raad om ruim 18 miljoen euro ter beschikking te stellen voor investeringen. Het gaat daarbij onder meer om investeringen in de Rondweg, de bouw van de bibliotheek, de renovatie van de Valleihal, de nieuwbouw van de Oranjeschool, veiligheid en de interne organisatie.

Gemeentelijke belastingen
Het college doet de raad twee voorstellen om meer inkomsten te krijgen. In de eerste plaats het invoeren van een rioolheffing met ingang van 1 januari 2005. Deze opbrengsten worden alleen gebruikt voor de kosten van aanleg, onderhoud en vernieuwing van de riolering. B en W vinden dat die kosten niet langer ten laste van de algemene middelen moeten komen. In de tweede plaats doet het college een voorstel voor het verhogen van de onroerendzaakbelasting: in 2005 een (boventrendmatige) verhoging van 9 procent.

Profijtbeginsel
Begin september hebben B en W een notitie uitgebracht over toepassing van het profijtbeginsel en een notitie over het profijtbeginsel in de sport. Dit houdt in dat een groter beroep wordt gedaan op de eigen financiële verantwoordelijkheid van de gebruikers van gemeentelijke diensten en voorzieningen. Vooruitlopend op de discussie in de gemeenteraad op 23 september, is in de voorstellen in de programmabegroting al rekening gehouden met eventuele financiële consequenties van het profijtbeginsel.

Maatregelen
Om de begroting sluitend te krijgen, zijn tal van maatregelen nodig: Op sociaal-culturele instellingen wordt 150.000 euro bezuinigd. Sportverenigingen gaan meer bijdragen in de jaarlijkse kosten. Dit levert de komende jaren enkele tienduizenden euro's per jaar op. Op de ambtelijke organisatie wordt fors bezuinigd, onder meer door via natuurlijk verloop het personeelsbestand in te krimpen. Totaal moet dit een bedrag opleveren van 800.000 euro.
Een groot aantal voorgenomen investeringen is doorgeschoven naar latere jaren.