OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND
http://www.ou.nl

Rector OUNL pleit voor accreditatie van instellingen

Het huidige systeem van accreditatie van opleidingen schiet in de nabije toekomst te kort. Een instellingsaccreditatie ligt meer voor de hand, waarbij de instelling met haar reputatie garant staat voor de kwaliteit van al haar producten. Dat stelt prof. dr. ir. Fred Mulder, rector magnificus van de Open Universiteit Nederland, in de diesrede die hij samen met strategie-consultant dr. ir. Ton van Asseldonk, uitspreekt bij de viering van de twintigste dies natalis op vrijdag 24 september in Heerlen.

De huidige samenleving heeft een sterke behoefte aan kortere en compactere leertrajecten dan de gangbare, complete hbo- en universitaire opleidingen. De invoering van de
bachelor/masterstructuur was een goede eerste stap, de flexibilisering zou echter veel verder kunnen en moeten gaan. Er is nu al een grote behoefte aan trajecten waarbij leren en werken op verschillende wijzen gecombineerd kunnen worden, met meer maatwerk en sterker gericht op de vraag vanuit de samenleving. En dan niet alleen voor 18-jarigen, maar ook voor volwassenen, waarmee tegemoet kan worden gekomen aan de hoge eisen van de zich snel ontwikkelende kennismaatschappij. 'Een leven lang leren wordt de norm' stelde het ministerie van OCW recent vast, een opinie die breed wordt gedeeld.

Maar het huidige accreditatiesysteem is niet berekend op een flexibilisering van het onderwijsaanbod. Momenteel worden de afzonderlijke bachelor- en masteropleidingen geaccrediteerd. Met een toenemende diversiteit aan leerproducten is die aanpak niet langer haalbaar, alleen al vanwege het te grote aantal. De instellingsaccreditatie biedt hiervoor volgens Mulder de oplossing. De onderwijsinstelling staat met haar reputatie en een goed werkend systeem van kwaliteitszorg garant voor de kwaliteit van elk onderdeel van haar onderwijsaanbod.