Commissie Gelijke Behandeling

24-09-2004 Eerste oordeel seniorenregeling

Per 1 mei 2004 is de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (WGB l) van kracht. Sinds die tijd krijgt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) veel vragen of het geven van extra vakantiedagen aan oudere werknemers nog wel is toegestaan. Uit het oordeel dat de CGB vandaag heeft uitgebracht blijkt dat in dit geval het toekennen van extra vakantiedagen aan werknemers van 45 jaar en ouder in strijd is met de WGB l.
Een im- en exportbedrijf van boeken en kaarten wilde met deze regeling bereiken dat oudere medewerkers langer inzetbaar zouden zijn. Omdat bij dit bedrijf echter geen sprake is van fysiek zwaar belastende functies en er geen verschil is in ziekteverzuim tussen leeftijdsgroepen, is het onderscheid op grond van leeftijd bij de toekenning van vakantiedagen in dit geval niet objectief gerechtvaardigd.

De WGB l verbiedt het maken van onderscheid op grond van leeftijd bij de arbeid en het beroepsonderwijs. Onderscheid op grond van leeftijd kan echter objectief gerechtvaardigd zijn. Dit wordt per geval beoordeeld, onder meer aan de hand van het doel van de regeling. Er bestaan nogal wat vooroordelen over de gezondheid en inzetbaarheid van oudere werknemers. TNO Arbeid heeft hier recent onderzoek naar gedaan (TNO Arbeid, A. Nauta e.a., De mythe doorbroken, Gezondheid en inzetbaarheid oudere werknemers, Hoofddorp 2004). Uit dit onderzoek blijkt dat de veronderstelling dat de lichamelijke gezondheid van alle ouderen slechter is dan die van jongeren, onjuist is. Een overgrote groep oudere werknemers is tot de leeftijd van 65 tot 70 jaar lichamelijk en geestelijk gezond en kan het werk goed aan. Het verband tussen leeftijd en gezondheid is zwak. Bij verzuim en inzetbaarheid spelen factoren als leefstijl, functieduur en de mate waarin beroepen fysiek belastend zijn, een rol. De CGB heeft het Instituut voor Arbeidsvraagstukken (IVA) van de Katholieke Universiteit in Tilburg opdracht gegeven verdergaand onderzoek te doen naar sectoren en functies die als zwaar (fysiek en psychisch) belastend kunnen worden getypeerd. Bij zwaar belastende functies kan het toekennen van extra vakantiedagen aan oudere werknemers mogelijk wel gerechtvaardigd zijn. Het volledige oordeel (2004-118) is te vinden op de website van de CGB (www.cgb.nl).

Kleinesingel 1-3 | Postbus 16001 | 3500 DA Utrecht | T 030 888 3883 | info@cgb.nl