Algemene Onderwijsbond

Geachte redacteur, redactrice

Zaterdag 25 september valt bij 75.000 leden en abonnees Het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond weer op de mat. Deze keer in het grootste onderwijsvakblad van Nederland onder andere aandacht voor:

Laag salaris houdt mannen weg uit onderwijs

Full time werkende mannen in het onderwijs verdienen 24 procent minder dan full time werkende mannen in de marktsector, volgens de trendnota van het ministerie van binnenlandse zaken. Hiermee is de feminisering van het onderwijs (onevenredig veel vrouwen voor de klas) een rechtstreeks gevolg van het overheidsbeleid. Volgens de trendnota is het zeer de vraag of het onderwijs de komende tien jaar, bij ongewijzigd beleid, voldoende nieuwe personeelsleden kan aantrekken.

Pabo-student krijgt niet betaald / je bent al blij als je een plek hebt

Steeds meer basisscholen weigeren de leraar-in-opleiding te betalen, terwijl dat volgens de cao wel verplicht is. Een lio-er staat zelfstandig voor de klas en heeft een grote eigen verantwoordelijkheid, maar wordt vaak afgescheept met een boekenbon. Pabo-studenten worden tegen elkaar uitgespeeld. Bovendien staan veel lio-ers onverzekerd voor de groep, als zij op basis van een onjuist contract werken. Stel dat er iets gebeurt tijdens de gymles&

Mark Rutte hoopt zichzelf overbodig te maken / uitgebreid interview met de nieuwe staatssecretaris

Marktwerking bij inburgeringcursussen (met als gevolg duizenden banen bij ROC s op de tocht), profijtbeginsel in het hoger onderwijs, het probleem dat Nederland het hoogst percentage slechtopgeleide jongeren van Europa heeft, en meer belangwekkende issues waar de nieuwe staatssecretaris zich over uitlaat.

Overblijven wordt beter geregeld

Overblijven op basisscholen moet voortaan begeleid worden door geschoolde overblijfkrachten. Het ministerie heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. De verantwoordelijkheid komt bij de schoolbesturen te liggen en de kwaliteit zal verbeteren. De rol van de meesters en juffen is echter niet goed vastgelegd. Het risico bestaat dat de directies de pauzes van het personeel opofferen aan de overblijfregeling.

En verder natuurlijk uitgebreid aandacht voor de begroting van OCW en de reactie van de AOb hier op.

Vrijdag 24 september, eind van de middag, verschijnen de artikelen op www.aob.nl: Klik op Het Onderwijsblad en vervolgens op actueel . Eerder verschenen artikelen staan onder archief .

Mocht u vragen hebben over deze of een van de andere artikelen:

Marc Mathies, (pers)voorlichter Algemene Onderwijsbond, 0320 2989 210


----------------------------- DISCLAIMER --------------------------------- De informatie in dit e-mail bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Wanneer u dit bericht niet in goede staat ontvangt waarschuw dan de
afzender. Door de elektronische verzending van het bericht kunnen er geen rechten worden ontleend aan de informatie.

This email and any files transmitted with it are
confidential and intended solely for the use of
the individual or entity to whom they are
addressed. If you have received this email in
error please notify the sender.
All rights are reserved.

---