Gemeente Haarlem


24 september 2004

Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Actie gericht op uitkeringsfraude

Sociale recherche gemeente Haarlem spoort ruim 125.000 euro uitkeringsfraude op

De sociale recherche van de gemeente Haarlem heeft op begin september 2004 een aanzienlijk geval van uitkeringsfraude ontdekt. Het gaat om een 55-jarige vrouw die verzwegen heeft dat zij rond 1992 weer is gaan samenwonen met haar 57-jarige ex-man.

Het paar was sinds halverwege de jaren 70 formeel gescheiden. Door het voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzwijgen van hun samenwonen is aan de vrouw naar schatting 125.000 euro ten onrechte aan uitkering betaald. Zowel de cliënt als haar ex-man zijn aangehouden en verhoord door de sociale recherche.


De gemeente spant zich in om zoveel mogelijk van het teveel betaalde bedrag terug te vorderen.


Handhaving door Gemeente Haarlem

Om uitkeringsfraude op te sporen heeft de gemeente Haarlem een handhavingsbeleid. Kern van dit beleid is heldere regelgeving en een snelle reactie op aanwijzingen van mogelijke fraude. Als gevolg hiervan is in 2004 het team sociale recherche van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgebreid met een extra rechercheur en 3 handhavingsmedewerkers. Dit team richt zich op het afleggen van extra huisbezoeken om uitkeringsfraude op te sporen. De resultaten hiervan zijn inmiddels duidelijk zichtbaar.


Publieksdienst
Ton Boon, communicatieadviseur
023-5114483
amboon@haarlem.nl
256/2004


---- --