Ingezonden persbericht


Internationale aandacht voor aanpak Stroobossertrekweg

Een delegatie van beleidsmakers en projectleiders uit Engeland, Denemarken, Duitsland, België en Nederland brengt vrijdag 1 oktober een werkbezoek aan Dokkum. Zij laten zich informeren over de aanpak van de verkeersproblemen op de Stroobossertrekweg en de herinrichting van de weg die de problemen moet oplossen. De herinrichting van de Stroobossertrekweg is één van de zeven proefprojecten binnen het Europese project Shared Space. Bij de andere Europese projectpartners is grote belangstelling voor de manier waarop de bevolking bij het project in het gebied is betrokken en wat deze aanpak tot nu toe heeft opgeleverd.

Shared Space ('gedeelde ruimte') is een Europees project dat tot doel heeft nieuw beleid te ontwikkelen voor de inrichting van de openbare ruimte. Hiervoor wordt een nieuwe zienswijze op de inrichting van de openbare ruimte toegepast in zeven proefprojecten. Kern van de nieuwe benadering is dat het gedrag van mensen op straat sterker wordt beïnvloed door expressie van de omgeving, dan door inzet van de gebruikelijke verkeersinstrumenten als drempels, vluchtheuvels of zebrapaden. Bijvoorbeeld door het beter zichtbaar maken van een school of het accentueren van bijzondere landschapskenmerken. Zo wordt bij de Stroobossertrekweg geprobeerd om veilige fietsvoorzieningen aan te leggen door bijvoorbeeld de verborgen sporen en paden langs de trekvaart weer zichtbaar te maken. De weg moet door deze ingrepen weer veilig én aantrekkelijk worden voor het langzame verkeer.

Nieuwe benadering
De benadering van Shared Space is vernieuwend en sluit aan op de huidige ontwikkelingen in de maatschappij. De afgelopen decennia is de auto bepalend geweest voor de manier waarop de openbare ruimte werd ingericht. Er is een heel verkeerssysteem ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de mens zich kon handhaven in de toenemende stroom auto's. Maar de beproefde verkeersinstrumenten lijken niet meer afdoende te zijn; het aantal verkeersdoden neemt weer toe. Shared Space is een nieuwe manier om de gezamenlijke ruimte waarin we leven veiliger én prettiger te maken.

Subsidie


Deelname aan het Shared Space-project maakt het voor Provincie Fryslân mogelijk om bij de verbetering van de veiligheid voor het (fiets)verkeer op Stroobossertrekweg de cultuurhistorische elementen van de trekvaart en de directe omgeving weer zichtbaar te maken. Verder kon de provincie dankzij de Europese subsidie een uitgebreid participatietraject voor bewoners opzetten, met onder andere informatiebijeenkomsten voor jong en oud.

Interreg IIIB

Shared Space is een project uit het Interreg IIIB North Sea-programma. Op dit moment nemen zeven partners deel aan het project: Provincie Fryslân, Gemeente Emmen, Gemeente Haren, het Deense Ejby, het Duitse Bohmte, het Engelse Ipswich en het Belgische Oostende.

Uitnodiging voor de pers:
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij het werkbezoek op vrijdag 1 oktober. Het werkbezoek start om 9:45 uur in Hotel De Posthoorn te Dokkum. De genodigden krijgen eerst een presentatie over de Stoobossertrekweg. Na de presentatie heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen over Shared Space en de projecten. Na de presentatie wordt het programma voor de Europese delegaties vervolgd met een boottocht per trekschuit door de Stroobossertrekvaart.

Neem voor meer informatie over het Europese project Shared Space contact op met Provincie Fryslân, Rob Duvergé, projectleider op 058 - 292 53 52

Neem voor meer informatie over het project Stroobossertrekweg contact op met Provincie Fryslân, Dirk Lont, projectleider op 058 - 292 59 19


---- --