Ingezonden persbericht


Internationale aandacht voor wijkvernieuwingsproject in Emmen

Een delegatie van beleidsmakers en projectleiders uit Engeland, Denemarken, Duitsland, België en Nederland brengt donderdag 30 september een werkbezoek aan het wijkvernieuwingsproject Hesselterbrink in de Emmer woonwijk Bargeres. Het project in Hesselterbrink is één van de zeven proefprojecten binnen het Europese project Shared Space. Van deze projecten is het project in Emmen bovendien het eerste dat daadwerkelijk in uitvoering gaat. Bij de andere Europese projectpartners is dan ook grote belangstelling voor de manier waarop Emmen het heeft aangepakt en wat deze aanpak tot nu toe heeft opgeleverd.

Shared Space ('gedeelde ruimte') is een Europees project dat tot doel heeft nieuw beleid te ontwikkelen voor de inrichting van de openbare ruimte. Hiervoor wordt een nieuwe zienswijze op de inrichting van de openbare ruimte toegepast in zeven proefprojecten. Kern van de nieuwe benadering is dat het gedrag van mensen op straat sterker wordt beïnvloed door expressie van de omgeving, dan door inzet van de gebruikelijke verkeersinstrumenten als drempels, vluchtheuvels of zebrapaden. Bijvoorbeeld door het beter zichtbaar maken van een school of het accentueren van bijzondere landschapskenmerken. Zo worden in het Emmense project de oude houtwallen in ere hersteld om de nieuwe route voor voetgangers en fietsers te markeren.

Nieuwe benadering
De benadering van Shared Space is vernieuwend en sluit aan op de huidige ontwikkelingen in de maatschappij. De afgelopen decennia is de auto bepalend geweest voor de manier waarop de openbare ruimte werd ingericht. Er is een heel verkeerssysteem ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de mens zich kon handhaven in de toenemende stroom auto's. Maar de beproefde verkeersinstrumenten lijken niet meer afdoende te zijn; het aantal verkeersdoden neemt weer toe. Shared Space is een nieuwe manier om de gezamenlijke ruimte waarin we leven veiliger én prettiger te maken.

Subsidie


Deelname aan het Shared Space-project maakt het voor Gemeente Emmen mogelijk om de reconstructie van de Hesselterbrink op een hoger niveau te tillen en toegevoegde waarde te bieden in de woon- en leefomgeving van de bewoners. Dankzij de Europese subsidie kon de gemeente een uitgebreid participatietraject voor bewoners opzetten, met onder andere informatiebijeenkomsten voor jong en oud. De inbreng van de bewoners is duidelijk terug te zien in het uiteindelijke ontwerp. Verder wordt de subsidie gedeeltelijk aangewend om de groenstructuur in de wijk te versterken.

Internationale partners

Shared Space is een project uit het Interreg IIIB North Sea-programma. Op dit moment nemen zeven partners deel aan het project: Provincie Fryslân, Gemeente Emmen, Gemeente Haren, het Deense Ejby, het Duitse Bohmte, het Engelse Ipswich en het Belgische Oostende.

Uitnodiging voor de pers:
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij het werkbezoek op donderdag 30 september. Het werkbezoek start om 15:00 uur in Ontmoetingscentrum 'De Bron' Hesselterbrink 2 te Emmen. De genodigden wandelen eerst over de Hesselterbrink waar u de mogelijkheid hebt om vragen te stellen over Shared Space en het project aan de Hesselterbrink. Na de wandeling volgt een presentatie over het project waarna het bezoek wordt afgerond.

Voor meer informatie over het Europese project Shared Space contact op met projectleider Rob Duvergé van Provincie Fryslân, 058 - 292 53 52

Voor meer informatie over het project Hesselterbrink contact op met projectleider Henk Bos van Gemeente Emmen, 0591 - 68 59 92


---- --