Rijksuniversiteit Groningen

100 Twee Europese topmasters voor Faculteit Letteren RUG

Datum: 24 september 2004

De masteropleidingen `European Masters Clinical Linguistics' (EMCL) and `Network On Humanitarian Assistance' (NOHA) zijn toegelaten tot het nieuwe stimuleringsprogramma van de Europese Unie: Erasmus Mundus. Dit is door de Europese Commissie voor Onderwijs in Brussel bekendgemaakt. Slechts een klein aantal aanvragen werd gehonoreerd. EMCL en NOHA worden hiermee erkend als topopleidingen en krijgen daardoor ook de beschikking over beurzen. Deze Europese beurzen, bestemd voor studenten van buiten Europa stellen hen in staat op de internationale markt talentvolle studenten aan te trekken.

Voorwaarde voor toelating tot het Erasmus Mundus programma is dat het gaat om een `Europese' opleiding, d.w.z. dat het masterprogramma wordt verzorgd door een consortium van tenminste drie universiteiten uit tenminste drie verschillende landen, op basis van een gemeenschappelijk curriculum. Studenten van zo'n masteropleiding volgen aan tenminste twee verschillende universiteiten een deel van hun programma. Voor studenten die niet uit Europa afkomstig zijn, biedt deze opzet een unieke kans om Europees toponderwijs te volgen en de diversiteit van Europa te ervaren. Het diploma dat zij behalen is een gezamenlijk diploma van de universiteiten waar de student zijn studiedelen gevolgd en gehaald heeft.

Neurolinguistiek

Voor de opleiding EMCL werkt de Rijksuniversiteit Groningen samen met de universiteiten van Joensuu (Finland), Milano-Bicocca (Italië) en Postdam (Duitsland). Namens Groningen is de hoogleraar Neurolinguistiek, prof.dr. Roelien Bastiaanse, intensief bij het programma betrokken. De aanvraag namens alle participerende universiteiten werd gedaan door de universiteit van Postdam.

Humanitarian Assistance

Sinds 1999 is de Rijksuniversiteit Groningen betrokken bij de opleiding Humanitarian Assistance (NOHA) en vanaf 2000 biedt zij studenten hier onderwijs aan. Dr. Joost Herman, universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen, is in Groningen director of Studies. De andere participerende universiteiten in dit netwerk zijn gevestigd in Louvain (België), Bochum (Duitsland), Aix-Marseille (Frankrijk), Dublin (Ierland), Bilbao (Spanje) en Uppsala (Zweden). De aanvraag voor NOHA werd in Bilbao opgesteld.

Erasmus Mundus

In de Verklaringen van Bologna (1999) stelden de ministers van Onderwijs dat er een grotere onderlinge afstemming van onderwijsprogramma's in Europa moest plaatsvinden en `dat het hoger onderwijs voor studenten uit de hele wereld aantrekkelijker moest worden gemaakt op een wijze die in overeenstemming is met de grote culturele en wetenschappelijke prestaties van Europa'. In december 2003 werd het Erasmus Mundus programma beschikbaar gesteld, een onderwijsstimulering van 230 miljoen euro voor een periode van 5 jaar. Opname in dit programma betekent allereerst een erkenning van het niveau van de opleiding en biedt door de financiële ondersteuning mogelijkheden om topstudenten aan te trekken, onderzoekers te inviteren, samenwerkingsverbanden met universiteiten over de gehele wereld aan te gaan en de naamsbekendheid en internationalisering van de opleiding en van het Europese onderwijs te verbeteren.

Noot voor de pers

Nadere informatie:

prof.dr. Roelien Bastiaanse, tel. (050) 363 55 58 (EMCL), e-mail y.r.m.bastiaanse@let.rug.nl

dr. J. Herman, tel. (050) 363 60 14 (NOHA), e-mail j.herman@let.rug.nl

website Erasmus Mundus Europese Unie:
http://europa.eu.int/comm/education/programmes/mundus/index_en.html