Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport is uit, no. 7 september 2004


24/09/2004

Lochem, 24 september 2004
ONBALANS
Problemen met aanleuning vormen de noemer van een heel scala menproblemen. Er wordt wat afgeworsteld met paarden die maar op de hand blijven hangen, die niet licht willen worden. Of die met geen mogelijkheid normaal eens een keer stelling willen nemen. Radeloos kun je ervan worden. Madeleine Calkoen raadpleegde ervaren menners.

OVER FRIEZEN EN BRABANDERS
Friese tuigpaarden een noorderlijke aangelegenheid? Wel nee, beneden de rivieren wordt ook getuigd met 'zwarten', en hoe. Na al die jaren kon het niet uitblijven: Noord ontmoet Zuid, om in een sportieve strijd uit te maken waar de 'beste' Friezen vandaan komen. Petra van den Heuvel interviewde menners uit beide 'kampen', uit Brabant en Friesland. De fotoreportage is van Marion Keijzer.

DE PERFECTE STAL BESTAAT
Na jaren van gebruik en incidentele onderhoudsbeurten zijn de stallen van Paleis Het Loo onlangs geheel gerenoveerd. Zo is de lambrisering van stal 2 vernieuwd, is het ijzerwerk hersteld en heeft het complex een grote schilderbeurt ondergaan waarbij de kleurstelling van 1909 als uitgangspunt is genomen.
MenSport nam een kijkje en liet zich door conservator Nicolaas Conijn informeren over historie en heden van 's Neerlands mooiste stallen.

EINDSPRINT LEVERT RUTJENS ZEVENDE TITEL
Twee oude rotten in het vak streden op het scherpst van de snede om de nationale tweespantitel en zorgden voor een ontknoping onder topspanning. Mieke van Tergouw en Riny Rutjens gaven elkaar niets toe, en het onderscheid was aan het eind van een zonovergoten weekeinde zo klein dat het eigenlijk onbillijk was dat er een verliezer moest zijn. Mieke werd die verliezer, met slechts 0.13 strafpunt achterstand. Riny Rutjens werd voor de zevende keer in zijn carrière Nederlands kampioen. Tekst en foto's van Ineke Westers.

EEN ACHT VOOR VAARDIGHEID
In de samengestelde wedstrijdsport fungeert de vaardigheid steeds vaker als de beslissende factor, die het hele tussenklassement op zijn kop kan zetten. Het aantal wedstrijdrijders dat het nut ervan inziet dit onderdeel apart te trainen, groeit gelukkig. Maar ook de recreatiemenner kan zijn voordeel doen met het rijden tussen de kegels. Met gebruik van 14 kegels kan hij gemakkelijk een 8-parcours uitzetten. Je leert ermee oplettend te sturen en je paard constant onder appèl te houden. Puur dressuurmatig rijden dus. Meike Merks sprak met tweespan pony's kampioen Jan de Boer.

WK-RASSEN OP EEN RIJTJE

Veel meer dan bij de vierspannen is er variatie in paardenrassen bij internationale enkelspanwedstrijden. De uit twintig landen afkomstige
64 deelnemers aan het WK Enkelspannen in Zweden zorgden voor een prachtig startveld van tientallen verschillende typen. Ineke Westers inventariseerde en weet ook iets over de achtergronden te vertellen.

VOORKOM BLINDE VERLIEFDHEID
Wat een schoonheid! Vanaf het moment dat ik hem zag, voelde ik dat er iets bijzonders tussen ons was ... Dit paard heeft op mijn komst gewacht, hij is voorbestemd voor mij. '' Herkent u deze uitlatingen van liefde op het eerste gezicht? Maar liefde maakt blind voor gebreken en tegen verborgen gebreken helpt zelfs zien niet. Altijd dus laten keuren; een regel waarvan niemand zou mogen afwijken. Meike Merks was bij paardenkliniek 'De Veluwe' aanwezig toen een IJslandse merrie een (verkoop)keuring onderging.

MANON TEST RIJTUIGEN
Maar weinig menners en mensters kunnen bogen op een marathonwagen die speciaal voor hen is ontwikkeld. Tweespan ponyrijdster Manon van Kasteren is wel zo'n geluksvogel. Samen met vader Jan, de drijvende kracht achter stalhouderij 't Woud uit Schijndel, realiseerde ze onlangs de derde naar eigen inzicht gebouwde wagen: de Manon III. Tekst en foto's van Meike Merks

AANGESPANNEN FOLKLORE
Bij het ringrijden gaan traditie, folklore en spannende sport hand in hand. Was dit kleurrijke, oude volksvermaak oorspronkelijk voorbehouden aan de boerenbevolking, tegenwoordig is het toegankelijk voor alle menners. MenSport dompelde zich daarom onder in de bloemrijke wereld van sjezen, sabels en 'suukerkomme'. En constateerde: dit is feest! Pietje Witlox feestte mee en maakte ook nog mooie foto's en een interessant verhaal.