NU'91

NU'91 betreurt standpunt Europese commissie slaap- en wachtdiensten 24-09-2004
De Europese Commissie heeft een definitief standpunt ingenomen over het EU werktijdenbesluit. Dit standpunt is belangrijk voor iedereen die in ploegendiensten werkt en voor iedereen die slaap- en wachtdiensten draait, dus ook voor de meeste verpleegkundigen en verzorgenden. Het standpunt van de Europese Commissie luidt dat slaap- en wachtdiensten niet als volledige werktijd worden beschouwd en dus ook niet als zodanig betaald hoeven te worden.
NU'91 heeft in maart 2004 haar standpunt kenbaar gemaakt bij de Europese Commissie. NU'91 betreurt het dat de Europese commissie de uitspraak van het Europese gerechtshof naast zich neerlegt en tot deze zeer behoudende uitspraak is gekomen.

Standpunt NU´91 over de richtlijn arbeidstijden van de EU 21 maart 2004

NU91 is de beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging die zich in wil zetten voor de profilering van de beroepsgroep wat leidt tot een bundeling van alle verpleging en verzorging in één beroepsorganisatie, ter bevordering van verdere ontwikkeling en identiteit van de verpleging en verzorging
NU91 behartigt de beroepsinhoudelijke en arbeidsvoorwaardelijke belangen van haar leden, gezamenlijk beroepsvoorwaarden genoemd, en bevordert de maatschappelijke en politieke positie van (leerling-) verpleegkundigen en verzorgenden.

De Europese Commissie heeft in het kader van de evaluatie van de Europese richtlijn Arbeidstijden (93/104/EG) om reacties gevraagd. NU91 de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden is van mening dat zowel werkgevers als werknemers zich aan de oorspronkelijke richtlijnen dienen te houden. De mogelijkheid voor individuele werkgevers om een uitzondering op deze richtlijnen te verkrijgen( de zogenaamde opt out) moet zo veel mogelijk worden beknot.

NU91 maakt zich grote zorgen over de uitspraak van het Europese Gerechtshof over slaapdiensten. Volgens het Jaeger Arrest (C-151/02) moeten slaapdiensten als volledige werktijd worden gezien. Slaapdiensten moeten als zodanig worden betaald. NU91 staat volledig achter deze uitspraak.

Echter, NU91 ziet hierin wel een mogelijke bedreiging van de werkgelegenheid in de gezondheidszorg. Werkgevers worden op kosten gejaagd en zijn genoodzaakt om hun formatie uit te breiden. In deze tijd van verregaande bezuinigingen en kortingen op de gezondheidszorg brengt deze nieuwe verplichting de continuïteit van hun instellingen en daarmee de werkgelegenheid in gevaar.

NU91 zal de noodzaak en wenselijkheid van slaapdiensten in alle komende CAO-onderhandelingen zeer kritisch beschouwen. NU91 verwerpt het systeem van anders gehonoreerde slaapdiensten niet bij voorbaat.

Nu91 dringt er bij de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij aan om budget voor de uitvoering van deze uitspraak van het Europese Gerechtshof vrij te maken. NU91 dringt er bij de Nederlandse overheid en bij de Europese Commissie op aan een oplossing te zoeken die de werkgelegenheid in de gezondheidszorg niet in gevaar brengt. 24-09-2004

NU'91 betreurt standpunt Europese commissie slaap- en wachtdiensten