Verbond van Verzekeraars

Ingrepen in prepensioen te rigoureus

De voorgestelde ingrepen in het prepensioen zijn te rigoureus en zullen waarschijnlijk niet leiden tot de gewenste verhoging van de arbeidsparticipatie. Dat is kort gezegd de reactie van het Verbond op de kabinetsplannen voor VUT en prepensioen. De voorstellen voor de levensloopregeling bieden volgens het Verbond wél goede aanknopingspunten om de arbeidsparticipatie te verhogen.

De kabinetsplannen komen kort gezegd neer op de introductie van een levensloopregeling en een pakket aan maatregelen om de fiscale faciliëring van VUT en prepensioen af te schaffen. Zo wil het kabinet het liefst dat mensen niet eerder dan hun 65e met pensioen gaan. In de (uitgelekte) Miljoenennota laat het kabinet zelfs doorschemeren dat die leeftijd stapsgewijs richting 67 moet.
Het Verbond staat geheel achter het streven van het kabinet om de arbeidsparticipatie van ouderen te verhogen, maar vindt dat dit niet moet worden afgedwongen door de fiscale kaders voor het prepensioen te beperken. Het gevaar is groot dat het leidt tot een grotere instroom in sociale regelingen, zoals de Ziektewet, WAO en WW, waardoor de maatregelen per saldo een averechts effect zullen hebben. Volgens het Verbond is het dan ook veel effectiever om maatregelen te nemen die mensen stimuleren langer te blijven werken, zoals het verruimen van de mogelijkheden in deeltijd te werken, het gerichter kijken naar de inzetbaarheid van ouderen en het creëren van financiële prikkels om langer te blijven werken.

Levensloop
De voorstellen voor een levensloopregeling bieden volgens het Verbond wél goede kansen om de arbeidsparticipatie te verhogen, zeker nu de aanvankelijke levensloopvoorstellen op een aantal onderdelen zijn verruimd. Het Verbond gaat ervan uit dat het ministerie van SZW er bij de uitwerking wel op let dat de levensloopregeling een duidelijke en eenvoudige regeling wordt, zodat die aantrekkelijk is voor de consument. Ook moet rekening worden gehouden met de uitvoerbaarheid, zodat de controle- en administratieve taken voor aanbieders zo beperkt mogelijk worden gehouden.
Een struikelblok in de huidige voorstellen is de jaarlijkse keuzevrijheid tussen deelname aan het spaarloon of aan de levensloopregeling. Het Verbond vindt dat die keuzevrijheid een succesvolle levensloopregeling in de weg staat. Om toch een koppeling te kunnen maken, kunnen beide regelingen volgens het Verbond worden geïntegreerd, waarbij een inleg in het spaarloon in mindering wordt gebracht op de maximale levensloopinleg.

Implementatie
Tot slot maakt het Verbond zich zorgen over de implementatie van de maatregelen, aangezien de voorgestelde termijnen erg krap zijn. Van een kabinet dat reductie van administratieve lasten hoog in het vaandel heeft staan, mag worden verwacht dat daarmee meer rekening zou worden gehouden.

Verzekerd!, september 2004