Gemeente Utrecht

2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
88 Vragen van dhr. R.J.F. Giesberts
(ingekomen 23 september 2004)

De Volkskrant meldde op 21 september dat Microsoft onder voorwaarden de broncode van Microsoft Office vrij wil geven. Microsoft stelt deze broncode beschikbaar zodat overheden, tegen betaling van licentierechten, zelf applicaties om Office heen kunnen bouwen. Tevens kunnen fouten in de Office-programmatuur hierdoor opgespoord worden. Het bedrijf komt tot deze stap door juridische druk maar ook omdat steeds meer bedrijven en overheden andere, goedkopere open source software kiezen voor de besturing van hun netwerk en computers.

GroenLinks heeft er eerder al voor gepleit, via een initiatiefvoorstel en haar tegenbegrotingen, dat de gemeente Utrecht serieus gaat kijken naar de mogelijkheden die Open Source Software biedt. Niet alleen bespaart de gemeente volgens GroenLinks hiermee veel geld, het draagt ook bij aan flexibiliteit, openheid en de keuzevrijheid binnen het gemeentelijk ICT-beleid. Inmiddels zien meerdere gemeenten in Nederland de voordelen in van de open source software. De stap die Microsoft nu aankondigt laat nog steeds een groot verschil met de open source software. Voor het gebruik van de broncode moet betaald worden, terwijl open source Software veel goedkoper is.

In het kader van de begrotingsbehandeling brengen de recente ontwikkelingen GroenLinks tot de volgende vragen: We stellen beantwoording voor de begrotingsbehandeling van de commissie Bestuur en Veiligheid zeer op prijs.


1. In het genoemde Volkskrantbericht wordt vermeld de gemeente Haarlem jaarlijks voor tweeduizend Microsoft-licenties zes ton betaalt. Pas na lange onderhandelingen konden de kosten, gebaseerd op een kleiner aantal licenties, worden teruggebracht tot 350 duizend euro. Over hoeveel ICT-werkplekken beschikt de gemeente Utrecht en hoeveel licentiekosten worden jaarlijks in totaal voor deze werkplekken betaald?
2. Is de gemeente voornemens de broncode van Microsoft te kopen? En zo nee, wordt er inmiddels nagedacht over het alternatief van een open source?