Gemeente Almere

Programma Almere Blauwgroene Stad

Almere is de stad met het meeste bossen, parken, natuurgebieden en water in de Randstad. Voorbeelden zijn de Boswachterij Almeerderhout, Pampushout, Lepelaarsplassen, de vele stadsparken en de grote wateren zoals Weerwater, Markermeer, IJmeer en Gooimeer en natuurlijk het nabij gelegen unieke natuurgebied de Oostvaardersplassen. Deze mooie omgeving is een van de sterke punten van Almere. Het programma Almere blauwgroene stad moet in de toekomst zorgen dat Almere een stad in het blauw en groen blijft.

Almeerders zijn gehecht aan de bijzondere status van de groenste stad van de Randstad. Om hier gericht mee aan de slag te kunnen gaan, heeft wethouder Visser het programma Almere Blauwgroene Stad gepresenteerd. Met dit programma gaat het college structureel de kwaliteit van bestaande parken, groengebieden en wateren voor de stad behouden en waar nodig versterken. Het gaat hierbij zowel om het creëren van ruimte voor extra natuurwaarden als meer mogelijkheden voor recreatief gebruik.

Naast het bestaande groen richt het programma zich ook op de nieuwe stedelijke ontwikkelingen van de stad. Nieuwe uitbreidingswijken zullen worden beoordeeld op de consequenties voor de aanwezige groengebieden en wateren. Bij een eventuele toekomstige schaalsprong van de stad zal de verhouding tussen enerzijds parken, bossen en watergebieden en anderzijds gebouwen en wegen vergelijkbaar moeten zijn met de huidige opzet van Almere.

Informatie Marianne van den Berg, tel: (036) 539 9153