Gemeente Almere

Resultaten juridisch onderzoek warmtetarieven naar de gemeenteraad

Het college van B en W stelt de resultaten van het juridisch onderzoek naar warmtetarieven beschikbaar aan de gemeenteraad. CMS Derks Star Busmann, die het onderzoek heeft uitgevoerd, concludeert dat Nuon op grond van de overeenkomst die de gemeente in 1990 is aangegaan met rechtsvoorganger PGEM, niet gerechtigd was de tarieven van stadsverwarming per 1 januari 1995 eenzijdig te verhogen. Het wijzigen van de grondslagen voor de vaststelling van de adviestarieven had in overleg en met goedvinden van de gemeente moeten plaatsvinden. Omdat de gemeente Almere haar aanvankelijke protesten tegen deze verandering van de overeenkomst geen vervolg heeft gegeven, mocht Nuon er vanuit gaan dat de gemeente akkoord was, zo concludeert de onderzoeker.

De gemeenteraad heeft op 9 oktober 2003 opdracht gegeven tot het uitvoeren van het onderzoek. Dit omdat er na een eerder onderzoek door TNO discussie was ontstaan over de hoogte van de tarieven van de stadsverwarming.

Niet meer dan anders

In de overeenkomst van 1990 is bepaald dat gebruikers van stadsverwarming niet duurder uit mogen zijn dan inwoners van Almere met een gasaansluiting (het niet-meer-dan-anders-principe). Toen het contract werd aangegaan in 1990, werd het tarief gebaseerd op de zogenaamde Vestin-aanbevelingen. Deze aanbevelingen waren onder andere gebaseerd op de praktijkrendementen van CV-ketels.

Sinds 1995 hanteert Nuon in Almere tarieven die zijn gebaseerd op het EnergieNed adviestarief. Deze adviestarieven zijn gebaseerd op vergelijking van een grote groep woningen die zijn aangesloten op gas en een grote groep woningen die zijn aangesloten op stadsverwarming. Beide methodes leiden tot een ander gebruikstarief.

Hoogte tarieven

Het juridisch onderzoek heeft alleen betrekking op de rechtmatigheid van de gebruikte tarieven en geeft geen antwoord op de vraag of de consument van stadsverwarming ook teveel betaalt. De gemeente heeft daarom in een aanvullend onderzoek de hoogte van de tarieven laten onderzoeken door Ecofys.

Dit adviesbureau concludeert dat er weliswaar kanttekeningen te plaatsen zijn bij het eenmalige aansluittarief en het vastrechttarief, maar dat het verschil tussen de verbruikstarieven verklaarbaar is. Of de oorzaken voor dat verschil ook gerechtvaardigd zijn, laat Ecofys ter beoordeling van de politiek.

Vervolg

Het college gaat de uitkomsten van het juridisch onderzoek bespreken met de gemeenteraad. Vooruitlopend daarop stelt het college de raad een aantal vervolgstappen voor. Allereerst wil het college in nieuwe gebieden met stadsverwarming duidelijker afspraken maken over de hoogte van de tarieven en de wijze waarop deze worden berekend. Bij de tender in Almere Poort is dat overigens al gebeurd.

In het bestaande stadsverwarmingproject in Almere Stad wil het college aanvullende afspraken maken met de Nuon over de tarieven voor warm tapwater met hoog comfort en de bijdrage voor het vastrecht.

Tenslotte wil Almere evt. gezamenlijk met andere stadsverwarminggemeenten bij de Tweede Kamer pleiten voor een betere bescherming van de consument van stadsverwarming in de nieuwe Warmtewet die in voorbereiding is. Hoewel de energiemarkt is geliberaliseerd, vormt de warmtemarkt hierop een uitzondering.