Erasmus MC


24-09-04: Het beschrijven van gezondheid en medische kosten, en de economische evaluatie van gezondheidszorg: toepassingen bij ongevalsletsels en baarmoederhalskanker

Op woensdag 29 september 2004 promoveert Willem Jan Meerding (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) op zijn proefschrift Het beschrijven van gezondheid en medische kosten, en de economische evaluatie van gezondheidszorg: toepassingen bij ongevalsletsels en baarmoederhalskanker.

De meeste kosten in de gezondheidszorg worden gemaakt door chronische, invaliderende ziekten zoals psychische aandoeningen en ziekten van het bewegingsapparaat. De zorguitgaven per persoon lopen sterk op met de leeftijd: personen van 85 jaar en ouder kosten gemiddeld negen keer zoveel als het gemiddelde. Bij een toenemende levensverwachting zullen de zorguitgaven stijgen voor ziekten die veel zorg vereisen, zoals dementie, osteoarthritis, heupfracturen, etc. Meerding bestudeerde de medische kosten van ongevallen, ruim drie procent van de totale zorguitgaven. Ze worden vooral veroorzaakt door ernstige letsels - heupfracturen bij vooral oudere vrouwen, knie- en onderbeenfracturen, schedel-hersenletsel en door relatief lichte letsels die veel voorkomen, zoals kneuzingen en wonden.

De promovendus onderzocht verder de kosten-effectiviteit van zorg bij twee interventies op het terrein van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hij stelt dat nieuw ontwikkelde technieken voor deze screening, zoals dunnelaag-cytologie en geautomatiseerde screening, niet beter zijn dan de aloude uitstrijk. Verder bleek dat ze waarschijnlijk ook minder kosten-effectief zijn dan de uitstrijk. De tweede interventie betrof het testen van vrouwen met een positieve uitstrijk op aanwezigheid van het humaan papillomavirus, de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Bij vrouwen met herhaald positieve uitstrijken kan dit verdere, belastende diagnostiek voorkomen met een gering risico op overbehandeling.

Promotoren: prof.dr.ir. J.D.F. Habbema, Medische besliskunde en prof.dr. F.F.H. Rutten, Economie van de gezondheidszorg en medische technology assessment