Algemeen Verbond Bouwbedrijf



Optreden werknemersorganisaties respectloos

24 september 2004 De bouwwerkgevers vinden het optreden van de vakbeweging tijdens de Jaardag van Bouwradius, gisterenmiddag in Veldhoven, respectloos en ver beneden peil. De vakbeweging heeft zichzelf, maar ook de sector en de vakopleiding geen goede dienst bewezen.

Deze harde kwalificatie is een reactie op het demonstratief verlaten van de zaal door de delegatie van werknemersorganisaties als protest tegen de plannen van het kabinet en de opstelling van de bouwwerkgevers bij het CAO-overleg. Als werknemersvoorzitter in het bestuur van Bouwradius gebruikte de heer Kokke zijn toespraak om zijn bezwaren tegen het kabinetsbeleid duidelijk te maken. Dit tot ongenoegen van een groot aantal aanwezigen, dat vond dat Kokke de verkeerde plaats had uitgekozen om zijn politieke grieven duidelijk te maken.

Hoewel de vakbeweging zegt zich in te spannen voor een goede beeldvorming van de sector als interessante werkplek voor toekomstige generaties werknemers, draagt een dergelijk optreden bij aan het tegendeel, menen de werkgevers.
De vertegenwoordigers van de vakbeweging waren vertrokken toen de prijswinnaars van de beroepsopleiding en hun ouders de zaal betraden. Dit gebrek aan respect is volgens de werkgevers niet te rijmen met het door de bonden uitgereikte pamflet met als kop Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar zonder jeugd geen toekomst.

Namens het AVBB reikte bestuurslid Nico de Vries een prijs uit voor het beste Leerbedrijf, Slotboom Steenhouwers. Dit bedrijf werd door de jury gekozen uit drie genomineerden. Naast Slotboom waren dat bouwbedrijf Van Wijnen en Aannemersbedrijf Korvelink.

In zijn toespraak ging de Vries in op de achtergronden van de toekenning. Be good en tell it. Laten zien wat kwaliteit is en dat leveren. Op tijd, klantgericht en tegen een vastgestelde prijs. Met gemotiveerde mensen die weten wat ze doen en die voldoende bagage hebben om de bouwopdrachten te verwezenlijken. Als je alle kwaliteiten, die voor een goed bouwbedrijf heel gewoon moeten zijn, bij elkaar optelt en je constateert ook nog extra kwaliteiten dan heb je het over het beste leerbedrijf. De Vries beklemtoonde dat de bouwsector nog niet is waar ze moet zijn. De realiteit is dat veel bedrijven nog steeds niet inzien wat de winst is door jonge mensen op te leiden, door een loopbaanbeleid voor hun personeel te ontwikkelen. HRM noemen deskundigen dat. Iets wat in onze bedrijfstak, de goede niet te na gesproken, nog maar mondjesmaat van de grond komt. En toch tot onze core-business gerekend moet worden, want concurreren kan je allang niet meer op prijs (excessen daargelaten), of op materialen. Concurreren kan je op slimme bouwmethoden, logistiek en in samenhang daarmee met kwalitatief goed personeel.

Bron
AVBB