B EN W BERICHTEN 2004 - 35 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 17 en 21 SEPTEMBER

Algemene Zaken

1. (17-09) Op 26 oktober 2004 viert de Stichting Democratisch Steunpunt Rotterdam (SDSR) haar tienjarig jubileum. Ter ere hiervan organiseert zij een debat over de (toekomst van de) Rotterdamse politiek in relatie tot de functie van de SDSR. De deelnemers zullen op het stadhuis worden ontvangen. Wethouder Lucas Bolsius van Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte zal hierbij als gastheer optreden.

2. (17-09) Het college van B en W heeft een reactie vastgesteld op het eerder dit jaar verschenen advies 'Naar een hogere graad van diversity toetsingsinstrumenten bij de uitvoering van diversiteitsbeleid' van de stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS). Het College vindt het advies zeer relevant, omdat het onderwerp - sturen op diversiteit - ook deel uitmaakt van het collegeprogramma. Het College heeft dan ook verschillende aanbevelingen van de SAMS overgenomen. Uitgangspunt van het diversiteitsbeleid van B en W is dat de juiste mensen op de juiste plek terechtkomen, daarbij in gedachten houdend dat het personeelsbestand een zo goed mogelijke afspiegeling moet zijn van de bevolkingssamenstelling van de stad, zonder daarbij concessies te doen aan de kwaliteit van de medewerkers. Diversiteitsbeleid heeft betrekking op de effectiviteit en kwaliteit van de dienstverlening door de gemeente en moet niet worden opgevat als voorkeursbeleid voor bepaalde groepen. Met het gevoerde diversiteitsbeleid voldoet het College aan de wettelijke verplichtingen

3. (17-09) B en W hebben de zeven bezwaarschriften die gericht waren tegen het verlenen van een bouwvergunning voor 32 eengezinswoningen aan de Schout Eeuwoutstraat in Pernis ongegrond verklaard. De bezwaren die werden aangevoerd bleken op grond van artikel 44 van de Woningwet ongegrond.

4. (17-09) Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) zal op 28 en 29 september de Metropolisconferentie in Genève bijwonen. Metropolis is een platform voor onderzoekers en (overheids-)deskundigen die zich bezighouden met vraagstukken op het terrein van migratie, integratie en grotestedenbeleid.

5. (17-09) Met ingang van 1 oktober 2004 heeft het College aan wethouder Janssens (Middelen en Sport) eervol ontslag verleend als commissaris van de N.V. RET. Met de twee commissarissen die overblijven in de huidige Raad van Commissarissen is voldoende ervaring en deskundigheid in huis voor een goede uitoefening van de toezichthoudende rol van de raad. Om die reden heeft het College besloten vooralsnog geen opvolger te benoemen in het tijdelijk vacante commissariaat van wethouder Janssens.

6. (21-09) B&W hebben besloten de heer mr. Th. J. van Tienen met ingang van 1 oktober 2004 (opnieuw) te benoemen tot lid van de Algemene bezwaarschriftencommissie (ABC) en daarnaast tot voorzitter van de bouwplannencommissie vanwege zijn deskundigheid op het gebied van de Ruimtelijke Ordening. De bouwplannencommissie heeft onder meer tot taak het horen van belanghebbenden en het adviseren van het College over bouwplannen in het centrum. De heer Van Tienen treedt met ingang van 1 oktober uit gemeentelijke dienst. Hierdoor komt zijn ambtelijk lidmaatschap van beide commissies van rechtswege te vervallen.

7. (21-09) Wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) is op dinsdag 26 oktober gastheer in de Burgerzaal bij de lunch 'Rotterdam Sportief' die gehouden wordt voor vertegenwoordigers van sportbonden en aanverwante bedrijven en organisaties. 'Rotterdam Sportief' is een samenwerkingsverband tussen Rotterdam Marketing, Rotterdam Topsport en Projectbureau Sportjaar 2005 en informeert over de mogelijkheden van Rotterdam op het gebied van congressen en andere zakelijke en sportieve evenementen.

8. (21-09) Het College heeft besloten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te machtigen om een selectielijst voor de gemeentelijke archiefbescheiden op te stellen. Op basis van de Archiefwet en het Archiefbesluit 1995 behoort elke gemeente een selectielijst te hebben. De selectielijst vervangt de lijst voor vernietiging in aanmerking komende stukken in gemeentearchieven uit 1983. Op deze wijze wordt in Nederland een uniform archiefselectiebeleid beoogd.

Beleid

1. (17-09) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 80.385,- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

2. (17-09) Het College heeft besloten op voorstel van de directeur SoZaWe een schikking te treffen tussen de dienst en een bedrijf.

3. (17-09) Het College heeft op verzoek van bewoners van Crooswijk twee binnenhoven in de buurt, waar de straatnamen zijn ontleend aan het thema 'zang en cabaret, naar respectievelijk Albert de Booij en Lotte Barschat genoemd. Albert de Booij (1897 - 1971) was zanger en heeft veel betekend voor het Rotterdamse lied. Lotte Bartschat (1891 - 1974) was een bekende operetteartieste. Het ene hof wordt begrensd door de Isaäc Hubertstraat, de Edouard Jacobstraat, Alex de Haasstraat en de Pisuissestraat. Het andere door de Isaäc Hubertstraat, Dirk Wittestraat, Buziaustraat en Spiegelnisserstraat. Op verzoek van de bewoners van de Carry van Bruggensingel in de deelgemeente Prins Alexander, is het plein achter de flat aan deze singel het Carry van Bruggenplein genoemd. Carry van Bruggen (1881 - 1932) was schrijfster.

4. (17-09) Het College heeft het jaarverslag over 2003 van de Rotterdamse Jongerenraad en de Jeugdombudsman vastgesteld. Hierdoor kan het resterende deel van de subsidie voor dat jaar aan hen worden overgemaakt.

5. (17-09) Het College heeft besloten het voorkeursrecht dat sinds 2000 op een groot aantal percelen in de polder Schieveen was gevestigd, te laten vervallen. Het besluit is genomen, omdat de geldigheid van het voorkeursrecht per 19 maart jl. is verlopen. Dit betekent dat eigenaren bij voorgenomen verkoop niet meer verplicht zijn deze percelen eerst aan de gemeente te koop aan te bieden.

6. (17-09) Het College stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Abram van Rijckevorselweg (ongenummerd). Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening wordt de bouw van een reclamemast (Power Tower) mogelijk.

7. (17-09) Het college van B&W gaat akkoord met vaststelling (door de stadsregio) van het voorkeurstracé voor de busverbinding Noordrand II/III - Alexander. De nieuwe busroute zorgt voor een snelle en directe verbinding tussen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en station Rotterdam Alexander. In Rotterdam Ommoord volgt het voorkeurstracé de route Prins Alexanderlaan - Prins Rooseveltweg - Martin Luther Kingweg - Prins Wilsonweg - Rottebanbrug. Om het voorkeurstracé te kunnen verwezenlijken, wordt ter hoogte van de huidige Rottebanbrug, een nieuwe bus- en fietsbrug over de Rotte aangelegd. Op het zuidelijke deel van de Martin Luther Kingweg, voor de rotonde met de Prins Rooseveltweg, wordt een busbaan gemaakt. De haltevoorzieningen aan de Prins Alexanderlaan, bij station Rotterdam Alexander, worden uitgebreid en overzichtelijker ingedeeld. Als het dagelijks bestuur van de stadsregio het tracé in oktober vaststelt, wordt het voorkeurstracé uitgewerkt in een voorlopig ontwerp. Een second opinion die op het voorkeurstraject is uitgebracht door de deelgemeente is door het College afgewezen.

8. (17-09) Het College heeft besloten tot het ontwikkelen van een huisvestingsvisie voor de gemeentelijke organisatie. De regie voor deze visieontwikkeling komt in handen van de Bestuursdienst. Uitgangspunt bij de visievorming zal zijn dat gemeentelijke diensten met een zware beleidmakende taak in het centrum van de stad moeten worden ge(her)huisvest.

9. (21-09) Wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) treedt 12 oktober op als gastheer bij een ontvangst van internationale studenten van AEGEE in het stadhuis. AEGEE is een studentenvereniging die zich met 17.000 leden verspreid over Europa bezighoudt met Europese integratie. De Rotterdamse afdeling heeft 250 leden en is een van de toonaangevende afdelingen in dit netwerk. AEGEE-Rotterdam organiseert van 8 tot 17 oktober een training waarbij deelnemers uit heel Europa worden klaargestoomd om Europese projecten te gaan leiden.

10. Het College gaat niet in beroep tegen het besluit van Gedeputeerde Staten om bij het bestemmingsplan 'Katendrecht Pols' op twee onderdelen van goedkeuring af te zien. Goedkeuring is onthouden aan de functie "Wonen" in de bestemming "Gemengde doeleinden IV" en aan de in de voorschriften opgenomen passage dat "parkeren zoveel mogelijk ondergronds gerealiseerd moet worden". Dit laatste vanwege het feit dat de passage niet werd gekoppeld aan een begrenzing van de diepte. Bekendmaking is conform wettelijke regeling reeds gepubliceerd.

Middelen en Control

1. (17-09) Het College heeft besloten het project 1-Telefoonummer van de Bestuursdienst onder de Monitor Omvangrijke automatiseringsprojecten te brengen. De Monitor draagt bij aan het beperken van risico's verbonden aan het uitvoeren van grote automatiseringsprojecten door vooraf de projectorganisatie te beoordelen en de voortgang tijdens de uitvoering te bewaken. Met de Monitor zullen het plan van aanpak en de voortgang van het project worden beoordeeld en hierover zal worden gerapporteerd aan het bestuur.

Bestuursdienst algemeen

1. (17-09) Het College heeft de bijgewerkte lijst met nevenfuncties van college-, raads- en burgerleden vastgesteld. De lijst wordt naar de raad gestuurd en openbaar gemaakt. Hiermee wordt voldaan aan de wettelijke verplichting.


---- --