VU Medisch Centrum

VU medisch centrum neemt deel aan landelijk kwaliteitsprogramma

Het VUmc neemt deel aan Sneller Beter. Dat is een landelijk programma voor verbetering van de ziekenhuiszorg in Nederland. De komende twee jaar zal het VUmc samen met zeven andere koploperziekenhuizen extra inspanningen leveren om de instroom, doorstroom en uitstroom van patiënten (patientenlogistiek) en de patiëntveiligheid te verbeteren. Het VUmc is het enige Amsterdamse en het enige universitair medisch centrum dat deelneemt.

De andere deelnemende ziekenhuizen zijn: Atrium medisch centrum (Heerlen), Groene Hart Ziekenhuis (Gouda), Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), Meander Medisch Centrum (Amersfoort), St. Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg), TweeSteden ziekenhuis (Tilburg), en het Westfries Gasthuis (Hoorn). De acht ziekenhuizen zijn geselecteerd uit 31 aanmeldingen. Volgend jaar starten opnieuw acht ziekenhuizen; het jaar daarop nog eens acht. Deze 24 ziekenhuizen vormen samen 20% van het totale aantal ziekenhuizen in Nederland. De resultaten in deze ziekenhuizen worden vervolgens normgevend voor alle overige ziekenhuizen.

Doelstellingen zijn het verminderen van de toegangstijd tot de poliklinieken tot minder dan een week; de doorstroomtijden verminderen met 40-90%; de ligduur met 30% terugbrengen en de productiviteit van de OK doen toenemen met 30%. Verder zal er een blame free reporting systeem ingevoerd worden, het aantal medicatiefouten en postoperatieve wondinfecties met 50% verminderen en het percentage decubitus teruggebracht worden tot 5%. De resultaten moeten zich na de projectperiode binnen en buiten de ziekenhuizen verspreiden. Het VU medisch centrum zal deze doelstellingen nastreven onder begeleiding van het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, het iBMG (instituut Beleid & Management Gezondheidszorg) en de Orde van Medisch Specialisten (OMS).

De selectie is een erkenning van de door de medewerkers van het VUmc geleverde inspanningen. Het VUmc werkt al langer aan het verbeteren van de patiëntenzorg door bijvoorbeeld projecten als Werken zonder Wachtlijst, medicatieveiligheid en aan het meten van patiënttevredenheid. De deelname aan Sneller Beter is een belangrijke impuls voor het werken aan continue kwaliteitsverbetering in het VUmc.