Gemeente Tilburg

Datum
24 september 2004

Overzicht van activiteiten gericht op verhoging van participatie allochtone vrouwen

Bericht aan de pers

Het College heeft een totaaloverzicht van zaken die de gemeente onderneemt gericht op participatie door allochtone vrouwen aan de commissie Pavem (Participatie van vrouwen uit etnische minderheden) gecommuniceerd. Een en ander komt mede voort uit een bezoek van deze landelijke commissie aan de gemeente Tilburg dit voorjaar. Een totaaloverzicht is in de bijlage opgenomen.

Wethouder Mevis: "We zien in de samenwerking met de commissie een goede kans om allochtone vrouwen op een positieve manier te betrekken bij de samenleving. Vergroten van deelname aan activiteiten in de wijk, betere begeleiding van kinderen op school, meer banen voor allochtone vrouwen, dat zijn concrete doelen waar we voor gaan. De betrokkenheid van prinses Máxima in de commissie kan zorgen voor net dat beetje extra stimulans om vrouwen over de drempel te krijgen. Daarbij hebben we enkele prima organisaties binnen onze stad die bewezen hebben allochtone vrouwen te kunnen bereiken. Daar geven we een vervolg aan via de oprichting van het Platform 'allochtone vrouwen actief'. Op 17 november vindt een banenmarkt plaats waar werk voor allochtone vrouwen speciaal aandacht krijgt."

Pers:
Concerncommunicatie, Frans Jan Lathouwers, tel 542 89 91


---- --
Afspraken Gemeente Tilburg - PavEM over bevordering participatie allochtone vrouwen

September 2004

Inleiding

In Tilburg wordt al jaren door diverse partijen hard gewerkt aan het bevorderen van de participatie van allochtone vrouwen in de Tilburgse samenleving. Op 29 april 2004 heeft de landelijke commissie Participatie Vrouwen uit Etnische Minderheden (PaVEM) Tilburg bezocht om de stand van zaken te bekijken en afspraken te maken over wat er méér en beter kan. In het najaar 2004 gaat de gemeente Tilburg het debat aan met maatschappelijke partijen over het 'Participatie - offensief' wat de komende jaren plaats moet vinden. Participatie van allochtone vrouwen staat nadrukkelijk op de agenda en zal een belangrijk gespreksonderwerp zijn. Het is zeker niet de bedoeling óver de vrouwen te praten maar vooral mét hen de dialoog aan te gaan, bijvoorbeeld door ronde tafelgesprekken met raadsleden of wethouders.

Samengevat worden de volgende activiteiten ondernomen:
- versterken van de band met ouders via de scholen
- In de komende vijf jaar stellen we ons ten doel 2000 vrouwen deel te laten nemen aan duale trajecten ouderschaps- en maatschappelijke participatie. Het gaat hierbij om zgn. oudkomers waaronder een aanzienlijk deel vrouwen in een isolement die geactiveerd gaan worden.
- Versterken van 'praatlessen'. Door intermediairs huisbezoeken te laten afleggen, kunnen er per jaar nog eens 300 vrouwen extra bereikt worden boven de 100 a 120 mensen die we al bereiken.
- Jaarlijks nemen circa 25 vrouwen deel in het project 'Werk en aandacht'. Dit is een traject van een half jaar, gericht op vrouwen met belangstelling voor werken in de zorg. Het traject is zeer intensief en kleinschalig van aard.
- De gemeente geeft dit jaar een aantal maatschappelijke organisaties zoals het ROC, het wijk- en buurtwerk, CBV, de organisatie voor vrijwilligerswerk e.d. de opdracht om in een platform samen een oplossing voor verbetering van samenwerking te vinden. De eerste bijeenkomst hiertoe heeft afgelopen juli plaatsgevonden.
- Om meer allochtone vrouwen aan het werk te krijgen, vindt er op 17 november a.s. de banenmarkt 'Kleurrijk Talent' plaats. Naast het concreet presenteren en invullen van vacatures (streefcijfer wordt nog vastgesteld) is het vooral de bedoeling werkgevers aan te spreken op hun positie en verantwoordelijkheid. Namens burgemeester Vreeman worden 800 Brabantse en Zeeuwse werkgevers uitgenodigd om op de banenmarkt acte de présence te geven.

100 % sluitende aanpak

Met name vrouwen met kinderen worden de laatste jaren steeds beter bereikt door hen via of op de school van hun kinderen te benaderen. Niet alleen worden zij meer betrokken bij het schoolleven van hun kind, ook voor henzelf zijn er mogelijkheden om zich te ontplooien. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei samenwerkingsverbanden ontstaan tussen scholen en organisaties die zich inzetten voor de participatie van allochtone vrouwen.

De meeste van deze initiatieven hebben een vergelijkbaar doel, alleen is hun manier van aanpak en hun bereik vaak wisselend. Hier zien wij mogelijkheden voor meer efficiëntie en slagvaardigheid. Volgens globale berekeningen zijn er nog altijd ongeveer 3000 allochtone vrouwen in Tilburg in een isolement. De uitdaging voor de komende jaren is deze groep in elk geval in beeld te krijgen, ermee in contact te komen en een passend aanbod te doen. We willen kortom een 100 % sluitende aanpak ontwikkelen voor allochtone vrouwen in Tilburg die in een isolement verkeren of behoefte hebben aan meer ondersteuning bij hun participatie in de samenleving.

Deze aanpak moet bestaan uit drie elkaar versterkende onderdelen:
- verhoging van het aantal deelnemende vrouwen aan bestaande activiteiten en trajecten.
- bestaande activiteiten en trajecten beter op elkaar laten aansluiten.
- nieuwe activiteiten.

In het kader van de bovengenoemde onderdelen staan de volgende activiteiten voor de korte tot middellange termijn op de rol.

Duale trajecten

De gunstige ervaringen die het afgelopen jaar opgedaan zijn met de pilots duale trajecten ouderschapsparticipatie en maatschappelijke participatie geven aanleiding voor het uitbreiden ervan. In de komende vijf jaar stellen we ons ten doel 2000 vrouwen deel te laten nemen aan duale trajecten ouderschaps- en maatschappelijke participatie. Het gaat hierbij om zgn. oudkomers waaronder een aanzienlijk deel vrouwen in een isolement die geactiveerd gaan worden. Dit alles uiteraard onder voorbehoud van wijzigingen in de financieringsstructuur van oudkomersgelden.

Praatlessen

Op dit moment worden er door het Centrum Buitenlandse Vrouwen door de hele stad zgn. 'praatlessen' gegeven. Dit zijn kleine groepjes vrouwen die wekelijks bij elkaar komen om naast de reguliere taallessen die ze meestal al volgen, conversatie in het Nederlands te oefenen zodat ze hun spreekvaardigheid op peil houden. Jaarlijks doen er zo'n 100 à 120 vrouwen mee. Door intermediairs huisbezoeken te laten afleggen, kunnen er per jaar nog eens 300 vrouwen extra bereikt worden.

Werk en aandacht

Het project 'Werk en aandacht' begint binnenkort voor de vijfde keer met een traject van een half jaar, gericht op vrouwen met belangstelling voor werken in de zorg. Het traject is zeer intensief en kleinschalig van aard. Per jaar doen ongeveer 25 vrouwen mee. Deze vrouwen zijn tussen de 30 en de 50, vrijwel allemaal allochtoon, uitkeringsgerechtigd fase 3 of 4 en hebben een matige taalbeheersing. De vrouwen worden in principe toegeleid naar uitstroom, liefst naar betaald werk en anders vooralsnog naar vrijwilligerswerk (bijv. woon - zorg- serviceverlener in de wijk) of andere maatschappelijk nuttige activiteiten. Met ingang van 2005 gaat Sociale zaken structureel 40 trajecten per jaar inkopen voor deze doelgroep.

Platform maatschappelijke instellingen

De meeste organisaties die zich in Tilburg bezig houden met de participatie van allochtone vrouwen kennen elkaar en hebben vaak ook al onderlinge samenwerkingsverbanden gesloten. Toch geven zij zelf ook het signaal af dat vrouwen tussen de wal en het schip vallen doordat trajecten onvoldoende op elkaar aansluiten en vrouwen vaak onbedoeld - en ongewenst - weer thuis komen te zitten na een trajecte te hebben gevolgd. Die continuiteit is essentieel om vrouwen te kunnen 'vasthouden' zodat het vastgestelde doel ook daadwerkelijk (werk, opleiding, stage etc.) behaald kan worden. De gemeente geeft dit jaar een aantal maatschappelijke organisaties zoals het ROC, het wijk- en buurtwerk, CBV, de organisatie voor vrijwilligerswerk e.d. de opdracht om in een platform samen een oplossing voor dit knelpunt te formuleren. De eerste bijeenkomst hiertoe heeft afgelopen juli plaatsgevonden. Doel is dat vrouwen die met een traject starten zonder hapering de verschillende tussenfasen kunnen doorlopen op weg naar hun einddoel, ook al vinden die tussenfasen bij verschillende organisaties plaats. Daarvoor is het nodig dat de instellingen onderling afspraken maken over opvang, doorverwijzing en monitoring van deze groep vrouwen. De gemeente heeft hier een regierol in.

Thuistaalles

Hoewel er in Tilburg, naast de reguliere taallessen op het ROC, elders ook veel gedaan wordt aan Nederlandse taal, is er nog geen 'thuislesorganisatie.' Thuislessen zouden een goede aanvulling kunnen vormen, met name als voortraject voor vrouwen die niet naar al bestaande laagdrempelige voorzieningen gaan omdat zij vrijwel niet uit huis komen. Het Centrum Buitenlandse Vrouwen zal, met een beroep op het Oranjefonds, dit jaar nog een format voor deze lessen ontwikkelen.

Banenmarkt

Om meer allochtone vrouwen aan het werk te krijgen, vindt er op 17 november a.s. de banenmarkt 'Kleurrijk Talent' plaats. Naast het concreet presenteren en invullen van vacatures (streefcijfer wordt nog vastgesteld) is het vooral de bedoeling werkgevers aan te spreken op hun positie en verantwoordelijkheid. Namens burgemeester Vreeman worden 800 Brabantse en Zeeuwse werkgevers uitgenodigd om op de banenmarkt acte de présence te geven. Doel is allochtone vrouwen die werk zoeken een gezicht geven bij werkgevers, laten zien dat 'een moeilijke naam' niks zegt over capaciteiten van de vrouwen en op die manier vooroordelen bespreekbaar maken en ervaringen uitwisselen. Werkzoekende vrouwen presenteren zich op een grote videowall en geïnteresseerde werkgevers kunnen een CD -rom meekrijgen van deze vrouwen. Matches en andere afspraken die ter plekke gemaakt worden, zullen met naam en toenaam worden omgeroepen en in de spotlights gezet. Het streven is dat er na die dag een grote groep werkgevers - aangemoedigd door (leden van) de commissie PaveM -zich als ambassadeur opwerpt voor het in dienst nemen van allochtone vrouwen.

Toolkit Participatie Allochtone Vrouwen

Tilburg is één van de deelnemende gemeenten aan de ESF Equal aanvraag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor een 'Toolkit Participatie'. Deze toolkit zal in het eerste kwartaal van 2005 van start gaan en dient als handreiking om een samenhangend beleid te kunnen ontwikkelen voor gemeenten die de positie van allochtone vrouwen willen verbeteren. Middels een intentieverklaring heeft Tilburg toegezegd daarin te willen investeren door de inzet van een ambtenaar (gekapitaliseerd in uren voor een bedrag tot E 25.000 -,) en door het opzetten van relevante activiteiten voor eveneens een bedrag van E 25.000 -,

Informatie voor de pers:
Concerncommunicatie, Frans Jan Lathouwers 013 542 89 91 Communicatie Beleidsontwikkeling, Stephanie Peters, 013 542 86 77

Gemeente Tilburg
September 2004


---- --